Україна і світ

Навіть погода проти Путіна: аномально тепла зима дозволяє Європі економити газ

Економія газу та зниження цін на нього у Європі – це стало можливим завдяки аномально теплій погоді на Новий рік, яку синоптики прогнозують на континенті також протягом перших тижнів січня.

В умовах енергетичної кризи, яку спричинило повномасштабне вторгнення РФ до України, це гарна новина для країн ЄС, вважають аналітики, проте погана – для Володимира Путіна, який думав, що європейці не виживуть без російського газу.

На Новий рік у Польщу, Чехію, Німеччину, Францію, Нідерланди та інші європейській країни завітала справжня весна. Зокрема, у Варшаві 1 січня було +18 градусів, у Празі навіть трохи вище.

У Києві також зафіксували температурний рекорд – вперше за 143 роки спостережень середньодобова температура повітря у столиці становила +10,3, що на 4,4 градуси вище, ніж торік. Такі показники відповідають середині квітня, а кліматична норма перевищена на 13,8 градуси.

Через зниження попиту Європа не виснажує газові підземні сховища. Тому у разі, якщо друга половина зими буде помірно холодною, енергоносіїв має вистачити до кінця опалювального сезону, зазначають аналітики.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відповідно це впливає і на ціну, що є найкращим показником у газовій війні Путіна проти Європи. Зокрема цього тижня вартість ф’ючерсів на хабі TTF у Нідерландах впала нижче €80 за мегават/годину. Це найнижчий показник з моменту вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-02 20:14:35

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин