Україна і світ

Навіщо печуть млинці на Масницю 2025


Масляна (Масниця) – це тиждень перед Великим постом. Цьогоріч святкування починається 24 лютого, а завершується 2 березня.

Раніше вважалося, що головним частуванням на Масляну є млинці. Life. Факти ICTV розібралися, звідки взялася ця традиція, навіщо печуть млинці на Масницю і чому цей звичай ніколи не був дійсно українським.

Що символізують млинці на Масляну

Якщо коротко відповісти на питання навіщо печуть млинці на Масляну (Масницю), то це сталося через вплив Росії. Звідти на наші терени прийшла історія про те, що  млинець символізує сонце, бо він такий же круглий і гарячий. За повір’ями, разом з масляними млинцями людині передається могутність і тепло небесного світила.

Чому на Масляну (Масницю) їдять млинці

Також традиція пекти млинці на Масляну (Масницю) пов’язувалася з прагненням людей вмовити сонце за допомогою смачної випічки зігріти холодну землю. Так вони закликали в будинок багатство, проводжали зиму та зустрічали весну.

Нині українці проходять процес самоідентифікації та повертаються до глибинних сенсів та звичаїв, позбавляючись російських наративів. Тож і святкове меню змінюється відповідно до українських традицій.

Що українці їли на Масницю

В матеріалі, присвяченому українським святковим ритуалам, ми детально розбирали, що насправді складало раціон українців на Масний тиждень. Етнографи кажуть, що ніяких млинців чи то пак “блінів” не готували, як і не асоціювали їжу із сонцем. Були лише вареники, а ще гречані оладки та налисники з сирною начинкою.

Тож якщо прагнете відзначати Масляну (Масницю) за всіма канонами, то готуйтеся весь Масний тиждень щодня варити вареники з солоним сиром та медовою поливкою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-19 15:39:00