Суспільне мовлення

Навчатимуть 160 українських медиків: до Львова приїхала команда американських лікарів

До Львова приїхала команда американських лікарів. Вони навчатимуть українських медиків працювати з УЗД, коли пацієнт у критичному стані, та застосовувати для цього портативні прилади на місці. Проводять заняття в укритті Першого львівського медоб’єднання. Про це Суспільному розповіла заступниця директорка із анестезіологічної роботи Наталія Матолінець.

За допомогою планшета й спеціального датчика американські інструктори показують метод, завдяки якому ультразвук травмованій людині можна зробити одразу на місці. Це спеціалісти однієї із найбільших у США організацій — Товариства лікарів критичних станів. Один із інструкторів, який приїхав, аби передати свій досвід — медик із штату Вісконсин Педро Саліна.

“Я помітив, що тут є велика кількість вмотивованих спеціалістів, людей, які готові вчитися, які мають розуміння, що таке ультразвук, і які працюють з ультразвуком. Зі свого досвіду я бачу, що нам усе вдається”, — каже інструктор з критичної медицини Педро Саліна.

Інструктор з критичної медицини Педро Саліна. Фото: Суспільне Львів

Навчають американські лікарі цивільних та військових медиків з усієї України. Серед учнів — 25-річна Анастасія, родом із Донецька. Зараз вона працює на східному напрямку.

“Це покращення рівня професійних знань, я планую після перемоги перекваліфікуватись у анестезіолога. І надавати допомогу, маючи навички УЗД. Наразі в нас є портативні УЗД на медпункті і ми можемо так само обстежувати пацієнтів, щоб не перенаправляти всіх у лікарню, і надавати допомогу на місці, бо бійці мають якнайшвидше повертатись у стрій”, — каже військова лікарка Анастасія.

Навчатимуть 160 українських медиків: до Львова приїхала команда американських лікарів

Військова лікарка Анастасія. Фото: Суспільне Львів

Проводять заняття в укритті Першого медоб’єднання Львова. Одночасно практикують надання допомоги при різних видах травм чи станів. Таким чином мають навчити українських колег застосовувати ультразвук для пацієнтів у критичних станах, зокрема із травмами на полі бою, розповідає заступниця директора із анестезіологічної роботи Наталія Матолінець.

“Працює 6 станцій робочих, де відбувається відпрацювання практичних навичок. Працюємо із моделями, маємо симулятори патологічних станів, тобто інструктор показує, як виглядає норма, і як виглядає такий самий стан при патології. І це дає кожному із учасників відпрацювати, а потім застосовувати самостійно”, — каже заступниця директорка із анестезіологічної роботи Наталія Матолінець.

Також американські лікарі подарують українським клінікам 80 портативних УЗД-апаратів. Як повідомив керівник цієї навчальної місії Хосе Діаз-Гомез, завдяки благодійникам виділили 750 тисяч доларів для навчання та забезпечення технікою. Також впродовж місії готуватимуть один курс інструкторів.

Навчатимуть 160 українських медиків: до Львова приїхала команда американських лікарів

Фото: Суспільне Львів

“Ми пропонуємо базовий курс використання ультразвуку та один курс, який ми будемо готувати — це поглиблений курс, це підготовка інструкторів. Це 13 лідерів, яких ми обрали, які будуть передавати свій досвід колегам тут в Україні”, — каже керівник місії товариства лікарів критичних станів Хосе Діаз-Гомез.

Загалом американські лікарі проведуть три таких дводенних тренінги для окремих груп українських медиків. Проводитимуть навчання у Львові до 24 березня.

Читайте також

У Львові українських лікарів навчатимуть наданню невідкладної допомоги

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині відкрили оновлене реабілітаційне відділення для захисників України


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин