Україна і світ

НАТО посилює східний фланг у відповідь на російську агресію проти України

Міжнародний порядок, заснований на правилах, переживає велику напругу. А Україна переживає війну і нині є всесвітнім центром уваги.

Про це під час засідання Військового комітету начальників генеральних штабів оборони у Брюсселі повідомив заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

«Майже рік тому путін почав свою війну, аби взяти під контроль Україну і відібрати у людей свободу. Але він недооцінив майстерність і хоробрість українського народу, Збройних Сил і керівництва. Він недооцінив нашу єдність і нашу солідарність з Україною. Він недооцінив реакцію наших країн. Ми надаємо безпрецедентну допомогу для підтримки права України на самооборону. І це змінило ситуацію на полі бою. Ця підтримка має вирішальне значення для формування майбутнього України. І нам потрібно підтримувати Україну стільки, скільки потрібно», — зазначив у вступному слові Мірча Джоане.

У відповідь на загрозу від росії, заступник Генсека НАТО відзначив прогрес у швидкому збільшенні бойових груп на східному фланзі до рівня бригади. Крім того, НАТО має намір привести більше військ у підвищену готовність.

«Нам потрібно більше інвестувати в оборону. Ціль у 2%, встановлена ​​Уельсом майже десять років тому, все частіше розглядається як мінімальна, а не стеля для наших інвестицій в оборону. Нам потрібні добре навчені, добре оснащені солдати із сучасними можливостями, готові швидше розгортатися будь-коли і де завгодно. Для цього члени Альянсу повинні продовжувати прогресувати, включно із зобов’язаннями після 2024 року», — наголосив Мірча Джоане.

За його словами, країни-члени НАТО мають нарощувати промислові потужності для виробництва зброї та боєприпасів, а також тісно співпрацювати з оборонною промисловістю для поповнення власних запасів.

«Це має значення як для України, так і для нашого власного стримування та оборони. Це буде важливою темою для обговорення на майбутній зустрічі міністрів оборони країн НАТО в лютому», — наголосив заступник Генсека НАТО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, зазначив Мірча Джоане, вираховуючи уроки з війни росії проти України, Північноатлантичний альянс має також підготуватися до потенційних майбутніх війн і продовжувати трансформувати НАТО для цифрової ери.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-19 09:21:30