Україна і світ

Наступна Маргарет Тетчер? Хто така Ліз Трасс, як ставиться до України та чому її бояться в Росії

Новим прем’єр-міністром Великої Британії може стати 47-річна Елізабет Трасс.

За даними одного з опитувань, проведеного у середині серпня, вона обходила свого опонента Ріші Сунака за крісло голови Консервативної партії, при чому з великим розривом: за неї – 60% опитаних членів партії, за Сунака – 28%.

Переможець виборів голови Консервативної партії стане відомий вже 5 вересня.

Факти ICTV розповідають про Ліз Трасс, яка може стати третьою жінкою-прем’єром Британії після Маргарет Тетчер та Терези Мей.

Хто ж така Ліз Трасс?

Ліз Трасс подолала чималий шлях у пошуках ключів від Даунінг-стріт, пише Guardian. Політикиня навчалася у Мертон-коледжі Оксфордського університету, тоді ж очолювала гілку Ліберально-демократичної партії. Юна Трасс тоді активно виступала за легалізацію канабісу та навіть скасування монархії у Британії. Але у 1996 році долучилася до консерваторів.

screenshot 5

Ліз Трасс. Фото: Getty Images

Маючи фінансову освіту, вона кілька років пропрацювала в бізнесі, перш ніж стартувати у політиці. Але перші спроби були глевкими – вона програла на виборах у своїх округах у Західному Йоркширі у 2001 та 2005 роках. Їй це вдалося з третьої спроби у 2008 році, коли вона була обрана до міськради Гринвіча.

Тоді ж вона починає працювати у консервативному аналітичному центрі Reform. Там її помітив тодішній лідер консерваторів Девід Кемерон та обрав кандидаткою на округ Південно-Західний Норфолк, де торі гарантовано вигравали. Вибори 2010 року Трасс виграла з відривом у понад 13 тис. голосів.

Після цього остаточно сформувалися її політичні погляди лібертаріанство тетчерівського зразка: менше податків і соціальних виплат, більше підприємницької свободи й вільної торгівлі.

У 2012 році політикиня почала працювати в міністерстві освіти, а за два роки очолила міністерство екології.

Вона була противником Brexit та називала його “потрійною трагедією”, але після референдуму змінила погляди на протилежні. Трасс заявила, що вихід із ЄС став для Британії можливістю стати кращою.

screenshot 3

Борис Джонсон, Керрі Джонсон та Ліз Трасс на 70-річному ювілеї правління Єлизавети II. Фото: Depositphotos

Трасс однією з перших підтримала кандидатуру Бориса Джонсона після відставки Терези Мей у 2019 році. І до останнього підтримувала прем’єра напередодні його відставки. Через це саме її кандидатуру Борис Джонсон підтримав як свою наступницю.

Перш ніж очолити МЗС у кабінеті Джонсона вона була очільницею Міністерства торгівлі.

Позиція Трасс та її ставлення до України

Багато політологів прогнозують, що курс уряду Трасс буде якщо не більш жорстким щодо Росії, аніж уряду Джонсона, то принаймні таким же безкомпромісним.

Трасс підтримала британців, які вступили до Іноземного легіону та пліч-о-пліч з українцями воюють проти російських загарбників, а також сказала, що Росію реально можна витіснити з Криму.

У червні 2022 року вона заявила для BBC, що “та територія України, яку захопила Росія, є незаконно окупованою”. Це було відповіддю на слова експрезидента РФ Дмитра Мєдвєдєва, який заявив, що будь-яке зазіхання на територію, яку Москва окупувала у 2014 році, може призвести до Третьої світової.

elizabet trass

Ліз Трасс на дебатах. Фото: Getty Images

Британські експерти кажуть, що її слова сигналізують про те, що Трасс, ймовірно, знову підтвердить військову підтримку Британією України, про що свідчать також візити Джонсона до Києва.

— Я вважаю, що нинішня позиція підтримки України військовою технікою та прийняття агресивного тону щодо перспективи будь-яких переговорів буде продовжуватись, — сказав співзасновник і директор Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) Марк Леонард.

За його словами, перемога Трасс не вплине на відносини Сполученого Королівства з РФ, які не функціонують ще після вбивства Олександра Литвиненка на території Британії. Трасс може продовжувати тиск на Росію, в той час, як енергетична криза, посилена санкціями проти Москви, може спокусити інші європейські країни зайняти м’якшу позицію.

Наприкінці серпня Трасс заявила, що свою першу телефонну розмову в разі обрання лідером Консервативної партії, а отже, і главою уряду вона здійснить із Володимиром Зеленським.

— Зеленський надихає. І я хочу показати українцям, що вони й далі отримуватимуть повну підтримку Сполученого Королівства, а я знаю, наскільки це важливо для Зеленського і українського уряду. Тож я маю намір якнайшвидше засвідчити це, – сказала Трасс.

Вона підтвердила, що хоче якнайшвидше здійснити візит до України та запевнила, що Україна не матиме “кращого союзника”, ніж Британія.

Трасс також пообіцяла розсекретити більше розвідувальних даних МІ-6 про російську діяльність в разі обрання на посаду прем’єра, щоб ще більше викрити брехню Володимира Путіна.

Що пише преса про майбутнє обрання Трасс?

Видання The New York Times зазначає, що дипломати та аналітики в Лондоні та Вашингтоні стверджують, що відносини зі США та, тим більше, з Європою можуть погіршитися.

— Напруженість між Лондоном і Брюсселем вже спалахнула через законодавчий акт, запропонований Трасс, який переверне торгові домовленості в Північній Ірландії після Brexit. Вона пообіцяла проштовхнути новий закон через парламент, викликавши побоювання, що він може спровокувати торговельну війну через Ла-Манш, – пише газета.

Там зазначають, що адміністрація Байдена уважно стежить та стурбована тим, що суперечка може загрожувати чвертьвіковому миру в Північній Ірландії, забезпеченому Белфастською угодою.

Американські ЗМІ широко тиражували її заяву, коли вона сказала, що її країні не потрібно змагатися за прихильність США. За її словами, британцям не варто хвилюватися, “як дівчина-підліток на вечірці, якщо нас вважають недостатньо хорошими”.

imgonline com ua resize p3nlth6d2yita9

Ліз Трасс. Фото: Getty Images

Газета також пише, що Трасс, найімовірніше, подвоїть підтримку України, розпочату Джонсоном.

— Вона представила себе яструбом проти Росії, використовуючи мову, яка іноді йде далі, ніж мова американських чиновників.

Британська газета The Telegraph наголошує, що найбільше Росія боїться перемоги Трасс, оскільки те, як часто Росія говорить про когось, багато говорить про те, кого бояться, а хто не має значення.

— На відміну від Ріші Сунака, Трасс згадується багато. Рішучість Трасс переконати, що Росія програє війну проти України, здобула їй репутацію “кровожерливої ​​та надзвичайно деструктивної людини” в Telegram-каналі кремлівського рупора Захарової, – пише видання.

bez ymeny 1 7

Ріши Сунак та Ліз Трасс. Фото: Depositphotos, Getty Images

NYT в іншій статті зазначає, що першим завданням Трасс на посаді лідера торі буде змусити об’єднати партію, яка втратила підтримку серед виборців. Опитування, проведене минулого тижня фірмою YouGov, показало, що консерватори відстають від лейбористів на 15%, що є найбільшим відривом за майже десятиліття.

Політичний кореспондент The Guardian Пітер Вокер написав про головні виклики, з якими зіткнеться Ліз Трасс в разі обрання прем’єром. Він впевнений, що вона, як і Джонсон, підтримуватиме свою непохитну підтримку боротьби України проти російських загарбників.

Але, як і інші світові лідери, Трасс зіткнеться з труднощами через кризу зростання цін на енергоносії, які зокрема мають відношення до війни. Він додає, що Трасс безсумнівно залишиться відданою Україні. Але оскільки наслідки війни ставатимуть дедалі відчутнішими, у Консервативній партії можливо шукатимуть альтернативний план.

На думку CNN, найактуальнішою проблемою для Трасс стане стрімке зростання вартості електроенергії, яке може спровокувати хвилю закриття підприємств і змусити мільйони людей вибирати між їжею та опаленням будинків цієї зими. Експерти попереджають, що люди стануть бідними, а смертність від холодної погоди може зрости, якщо не вжити заходів.

Залізна леді 2.0. Чи справді Трасс схожа з Тетчер?

За тиждень до оголошення нового прем’єра Британії чимало західних медіа почали проводити паралелі між Трасс та Залізною леді Маргарет Тетчер.

Річ у тім, що на початку виборчих перегонів за лідерство консерваторів її запитали, ким із минулих прем’єр-міністрів партії вона найбільше захоплюється. Ліз Трасс дала чітку відповідь: Маргарет Тетчер.

Інколи британські медіа навіть звинувачували Трасс у косплеї Тетчер. Звертали увагу на її постійні згадки про знищення ортодоксії істеблішменту, про боротьбу з профспілками та про протистояння Росії, а також її вбрання, яке, як пише The Independent, “так часто імітувало вбрання місіс Тетчер”.

Щоразу Трасс парирувала та відкидала подібні звинувачення, заявляючи, що вона сама по собі:

— Я з зовсім іншого середовища. Я виросла в Йоркширі. Я ходила до загальноосвітньої школи. Я людина, яка все своє життя працювала, щоб досягти результатів.

Щодо Тетчер, то вона виросла у сусідньому Лінкольнширі, ходила до загальноосвітньої школи і, очевидно, все життя працювала, щоб досягти успіху.

Як і Тетчер, Трасс – пристрасна прихильниця індивідуалізму, з підозрою відноситься до соціалістичної держави та не має впливу профспілок. Вона прагне до більшої дерегуляції фінансового сектора, зменшення бюрократії в уряді та спрощеної системи оподаткування.

— У 1980-х ми робили великі речі, — сказала вона Financial Times про подібні зміни, які зробила Тетчер.

Професор політики в Університеті Нортумбрії Метью Джонсон вважає, що Трас прагне, щоб її сприймали як тетчерівську фігуру.

— Я думаю, кожен, хто приділяє хоч якусь увагу політиці, може побачити, що вона (Трасс, – Ред.) прагне, щоб її сприймали як тетчерівську фігуру. Цілком очевидно, що вона вважає, що це була її найкраща стратегія (для перемоги в перегонах за лідерство торі, – Ред.).

Водночас професор Джонсон зазначає, що між Трасс та Тетчер є одна ключова відмінність.

— Маргарет Тетчер мала чітке та послідовне політичне бачення, і вона мала інтелектуальні та політичні здібності, щоб потім перетворити це на чітку політику, яка сформувала країну на наступні 30-40 років.

Ліз Трасс може займати подібну ідеологічну позицію, але, я б припустив, що у неї немає ані можливостей, щоб придумати таке бачення, ані політичного таланту, щоб перетворити його в будь-яку реальність. Я б також стверджував, що вона не має такої ж ширшої політичної підтримки, – каже професор.

Критики кажуть, що економічно вона дуже далека від жінки, яку Рональд Рейган одного разу описав як “найкращого чоловіка в Англії”. Хоча прихильники Трасс зазначають, що її обіцянки знизити податки були б схвалені самою Залізною леді.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас обидві сторони погоджуються в одному, шо лише час покаже всім, наскільки Трасс схожа на Тетчер.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-04 23:27:05

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин