Наскільки корисні продукти з плаценти, що з цього приводу кажуть учені
Інкапсуляція плаценти перетворилася на міні-індустрію в США. Всілякі продукти з післяпологового органу набирають популярності серед американок. При цьому питання про безпеку і переваги такого роду харчових добавок залишається відкритим.
Прихильники поїдання плаценти стверджують, що подібна практика має низку передбачуваних переваг для матері. На їхню думку, це сприяє виробленню грудного молока, зменшує наслідки післяпологової депресії та допомагає в загальному післяпологовому одужанні.
Однак ще 2017 року Центр з контролю та профілактики хвороб США (CDC) застеріг від цієї практики після того, як у дитини зі штату Орегон було діагностовано стрептококову інфекцію. Її мати з’їла капсули висушеної плаценти.
Зараз дивляться
Експерти Американської асоціації акушерів-гінекологів у коментарях з приводу плацентофагії посилаються на дослідження 2017 року, яке не виявило жодних наукових доказів будь-якої клінічної користі плаценти.
– Жодні плацентарні поживні речовини і гормони не зберігаються в достатніх кількостях після інкапсуляції плаценти, щоб бути потенційно корисними для матері в післяпологовому періоді, – стверджують учені.
В іншому дослідженні вчені, які проаналізували близько 23 тис. записів про народження, не виявили підвищеного ризику для немовлят, матері яких з’їли плаценту, порівняно з тими, чиї матері цього не зробили.
Зазначається, що нагляду і регулювання цієї практики з боку Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) у США немає.
Наразі плацентоіндустрія значною мірою покладається на неофіційні дані, як і більшість тенденцій у галузі охорони здоров’я, що їх підтримують ентузіасти-практики.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-27 10:01:06