Україна і світ

Наші пілоти мають освіту, мотивацію та бойовий досвід, тож тренувати пілотів для західних літаків ми будемо швидко — Юрій Ігнат

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону «Єдині новини» прокоментував питання постачання західних літаків до України. За його словами, це чутливе питання і забігати наперед поки що не варто, але українські дипломати постійно ведуть дискусії із західними союзниками щодо позитивного рішення.

—  Це питання обговорюється з перших днів війни, тому навколо нього піднімається досить високий градус дискусій в суспільствах усього світу. Україна вочевидь не може ухвалити це рішення одноосібно, тому дамо можливість дійти консенсусу і Україні, і партнерам, —  каже він.

Речник також прокоментував можливі терміни тренування наших військових для пілотування західних зразків авіації. Він розповів, що хоча у Сполученому Королівстві пілотів тренують п’ять років, для наших кандидатів термін буде значно коротшим.

—  У нас пілоти, закінчуючи Харківський університет Повітряних Сил, уже мають наліт понад 200 годин, 3 клас, а нині вони мають ще й величезний бойовий досвід в українському небі у стані війні. Наші льотчики вже мають відповідні технічні знання, величезну мотивацію і знання англійської мови, тому питання буде в рази прискорено, —  сказав Юрій Ігнат.

Він пояснив, що єдине, чому треба вчитись нашим пілотам, це філософія пілотування західного літака замість радянського. Окрім пілотів, навчати треба ще і авіаційних фахівців бойового управління, які в майбутньому стануть основою наших Повітряних Сил та зможуть самостійно тренувати нові кадри.

Речник також розповів, що все це поки що перебуває на стадії мрій, але мрії збуваються, якщо докласти відповідні зусилля.

—  Наші Повітряні Сили озброюються новими засобами ППО, про які ми раніше не могли і мріяти. Сьогодні в нас фактично є усі наявні системи ППО та ПРО, які почнуть застосовуватися у найближчий час, —  повідомив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У майбутній перспективі Україні потрібно близько 200 багатоцільових літаків або 5 авіаційних бригад, які повністю замінять військовий авіапарк. Процес не буде швидким та може зайняти роки, але це не є критичною проблемою. Юрій Ігнат привів у приклад країни НАТО зі Східної Європи, такі як Польща або Румунія, де поряд з літаками західних зразків присутні старі радянські МіГи.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-10 15:01:44