Україна і світ

Напій з кавомашин не фільтрує небезпечні сполуки, які підвищують рівень холестерину

Фото: Pexels

Нове дослідження вчених Швеції показало найнебезпечніший спосіб приготування кави, який не провокує підвищення холестерину.

Результати були опубліковані в журналі Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

Кофе брейк

Зазвичай коротка перерва на каву добре відновлює енергію. На роботі каву найчастіше готують у спеціальних автоматах, хоча деякі компанії організовують для співробітників навіть міні-кав’ярні з баристами.

Спосіб приготування кави насправді має неабияке значення. По-перше це впливає на смак, а по- друге, на стан здоров’я.

Адже на відміну від напою у турці крапельні кавоварки з паперовим фільтром ефективно видаляють небезпечні речовини.

– З огляду на те, скільки кави споживають на робочих місцях у Швеції, ми хотіли дізнатися, як з чим справляються офісні кавомашини, – зазначає Девід Іггман, керівник дослідження.

Для експерименту науковці проаналізували зразки напою з 14 видів кавомашин: 60 мл, 137,5 мл і 150 мл.

Виявилось, що більшість зразків кави реально підвищували рівень холестерину, що у подальшому могло спровокувати серцево-судинні захворювання.

Найбільш небезпечною була кава, яку варили на піску або просто запарювали окропом у френч-пресі чи чашці.

Каву, що отримували через спеціальний фільтр у крапельній кавоварці, містила набагато менше сполук.

Тож попри певні переваги, як-от прискорення ліпозу, процесу, який допомагає спалювати жир на 10–15% швидше, вчені дійшли цікавого висновку: процес фільтрації має вирішальне значення для речовин, що підвищують рівень холестерину.

Безпечна доза

За інформацією експертів, надмірна кількість кави може викликати тривожність, безсоння, головний біль і втому.

Безпечною дозою вважається до 300 мг кофеїну протягом доби, що дорівнює приблизно трьом порціям еспресо або 500 мл фільтр-кави.

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-24 16:34:00