Україна і світ

Накопичувальна пенсія: що це і коли запровадять

Зараз в Україні працює солідарна пенсійна система: працюючі громадяни сплачують певні відрахування у Пенсійний фонд.

За такою ж схемою кошти списуються із підприємств. Після цього фонд виплачує кошти українським пенсіонерам.

Однак через те, що кількість населення зменшується, робити це з кожним роком все складніше.

Цієї осені влада планує розглянути законопроєкти про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Що означає накопичувальна пенсія і як це працюватиме  –  дізнавалися Факти ICTV.

Що таке накопичувальна пенсія

Наступного року в Україні може запрацювати накопичувальна пенсійна система соціального страхування.

Нововведення передбачають створення індивідуальних пенсійних накопичень громадян через казначейство. Якщо Рада проголосує за цей законопроект, то вже в наступному році пенсійна реформа в Україні набуде чинності.

Таким чином, українці зможуть накопичувати гроші для майбутньої пенсії на казначейському рахунку.  Відповідно до цього законопроекту, облік майбутніх пенсіонерів, а також їхні персональні рахунки доручать Мінцифрі.

А керування накопиченими грошима довірять Казначейству.

Що таке накопичувальна пенсія та хто може її отримати

На момент укладання договору людині має бути менше 65 років. У пояснювальній записці до проєкту пишуть, що таке запровадження призводитиме до підвищення рівня соціального захисту людей пенсійного віку.

Накопичувальну пенсію можна буде забрати одразу після того, коли настане пенсійний вік (якщо потрібні будуть гроші на лікування або на переїзд за кордон. Або розтягнути виплати на 10 років.

Також накопичувальну пенсію можна буде передати у спадок.

Однак державна накопичувальна система, на відміну від недержавних пенсійних фондів, буде обов’язковою для всіх українців від 18 до 35 років. Потім за бажанням накопичення можна продовжити.

І в цьому випадку, внески у державний фонд регульовані владою. Вони складатимуть два відсотки від доходу, а згодом можуть зрости і до семи.

Накопичувальна пенсія в приватних пенсійних фондах

Приватні пенсійні фонди діють в нашій країні цілих 17 років. Їх нараховують близько 60. тім до послуг НПФ вдалися лише 7% українців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вони працюють виключно в обласних центрах, а більшість –  у Києвію Тому більшість пенсіонерів не можуть стати учаниками НПФ, а деякі –  взагалі про них не чули.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-26 15:15:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин