Україна і світ

Найбільший у Європі ядерний реактор вийшов на повну потужність

Новий та найбільший ядерний реактор Європи Olkiluoto-3, який знаходиться у Фінляндії, вийшов на максимальну потужність.

Про це повідомляє Bloomberg.

У суботу Фінляндія запустила свій перший новий ядерний реактор за більш як 40 років. Країна тривалий час залежала від імпорту електроенергії від сусідів, переважно з Росії та Швеції.

Енергоблок потужністю 1600 мегават поки що знаходиться на етапі випробувань.

Нове підприємство обійшлося фінській атомній енергетичній компанії Teollisuuden Voima Oyj приблизно 6,4 млрд доларів. Olkiluoto-3 допоможе країні скоротити постачання з-за кордону на цілих 60%, коли влітку розпочнеться регулярне виробництво електроенергії.

Фінляндія імпортує приблизно п’яту частину своєї електроенергії, при цьому потоки з Росії досягли піку споживання – близько 15% у 2009 році.

Європейський Союз планує відмовитися від російської енергії, розпочавши скорочення імпорту газу на дві третини цього року.

Але газ все ж таки продовжує надходити, а невизначеність штовхає ціни на газ і електроенергію до рекордно високих рівнів. Мільйони будинків та підприємств по всьому континенту вже відчувають на собі завищені рахунки на електроенергію, тоді як інші витрати на життя також зростають.

Хоча ядерні реактори надзвичайно дорогі, і на їхнє будівництво йдуть роки, вони є надійною альтернативою вітряним та сонячним електростанціям і не виробляють викидів вуглецю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Німецькі оператори атомних станцій заявили, що готові розглянути продовження терміну служби станцій. У Фінляндії Fortum Oyj планує продовжити термін служби двох своїх реакторів на АЕС у місті Ловійса на 20 років до 2050 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-30 16:37:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин