Україна і світ

Найбільше в Європі: в Швеції виявили родовище рідкісноземельних металів

На півночі Швеції, значно вище Полярного кола, виявлено велике родовище рідкісноземельних металів. Швидше за все воно є найбільшим із відомих на території Європи.

Як поінформували в пресслужбі шведської гірничовидобувної компанії LKAB, поклади виявлено в районі міста Кіруна, майже за 1 тис. км на північ від Стокгольма.

В компанії зазначили, що знайшли “значні поклади” рідкоземельних металів, які необхідні для виробництва смартфонів, електромобілів та вітрових турбін.

Запаси родовища перевищують один мільйон тонн. За даними LKAB, це найбільше відоме родовище такого типу в Європі. Водночас у компанії попередили, що до початку видобутку може пройти щонайменше десять років.

– Це хороша новина не лише для LKAB, регіону та народу Швеції, а й для Європи та клімату. Це найбільше відоме родовище рідкісноземельних елементів у нашій частині світу, і воно може стати суттєвим будівельним блоком для виробництва критично важливої сировини, яка є необхідною для “зеленого переходу”, – заявив зазначив керівник компанії Ян Мострьом.

В LKAB пояснили, що в Європі наразі не видобувають рідкоземельні елементи, а тому вона залежить від їх імпорту. Водночас, згідно з оцінкою Європейської комісії, до 2030 року попит на рідкоземельні елементи для електромобілів і вітрових турбін може зрости більш ніж у п’ять разів. Наразі на ринку цих металів домінує Китай, і цей фактор, збільшує вразливість європейської промисловості.

Тож відкриття нового родовища може стати початком кінця залежності Європи від імпорту рідкоземельних металів із Китаю.

Міністерка з питань енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш назвала свою країну “золотою жилою” у зв’язку з відкриттям родовища. За її словами, виявлені поклади відіграють важливу роль у переході Європи на “зелену” енергетику та допоможуть не залежати від поставок з Китаю та РФ.

LKAB уже розпочала підготовку штреку (горизонтальної гірничої виробки) довжиною в кілька кілометрів на глибині приблизно 700 м до нового родовища, щоб мати можливість детально його дослідити.

У компанії планують подати заявку на його розробку в 2023 році. Однак в LKAB прогнозують, що видобуток сировини та її постачання на ринок може розпочатися не раніше ніж через 10-15 років.

Рідкісноземельні метали зараз проникають у життя майже кожної людини на планеті, оскільки використовуються під час виробництва багатьох звичних речей: від жорстких дисків до ліфтів та поїздів. Вони мають ключове значення для деяких технологій в енергетиці та медицині. Крім того, вони особливо важливі для сфери “зеленої” енергетики.

До рідкісноземельних металів належить група із 17 елементів періодичної системи: скандій, ітрій, лантан, церій, празеодим, неодим, прометій, самарій, європій, гадоліній, тербій, диспрозій, гольмій, ербій, тулій, ітербій та лютецій.

Євросоюз зараз отримує близько 98% рідкісноземельних металів із Китаю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Компанія LKAB

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-12 22:44:41