Україна і світ

Нафтогаз збільшує власний видобуток газу

Компанія Нафтогаз активно готується стати підтримкою Україні в майбутньому опалювальному сезоні, надавши ресурси для виробництва тепла та електрики. Наразі запускають десятки нових свердловин, а темпи видобутку та закачування блакитного палива перевищують торішні показники.

Про це йдеться у сюжеті Фактів ICTV.

Днями запрацювала ще одна високопродуктивна свердловина, яка може давати 280 тис. кубометрів газу на добу. Нові технології дають змогу знаходити нові поклади і забезпечувати країну необхідним паливом.

Зараз дивляться

На сьогодні видобуток “блакитного палива” – один із пріоритетів уряду.

За квітень українські газовики пробурили понад 40 тисяч метрів свердловин – це новий історичний максимум. А за п’ять місяців цього року компанія Укргазвидобування, що входить до Групи Нафтогаз, запустила 36 нових газових свердловин. Як наслідок, видобуток газу зростає.

– Протягом п’яти місяців цього року він зріс на понад 10% у порівнянні з попереднім роком. Це величезний крок вперед. Я впевнений, що Нафтогаз забезпечить зростаючі потреби України й українців у газі, – заявив голова правління НАК Нафтогаз України Олексій Чернишов.

Третина нових свердловин — так звані високодебітні — дають понад 100 тис. кубометрів на добу. Одна з останніх свердловин продемонструвала дебіт у 280 тис. кубів газу на добу.

Швидкість буріння нових газових свердловин

Раніше буріння таких свердловин тривало 2-3 роки. Нині займає всього 8 місяців. При цьому таке швидке буріння відбувається при цілковитому дотриманні технологій безпеки.

Нинішні темпи роботи – результат поєднання сучасних бурових верстатів та майстерності бригад.

– Є комфортні для нас умови, а є складні торф’яники, де потрібно вбивати металічні палі в глинисті, болотяні ґрунти, зварювати міцний каркас, будувати майданчик, далі монтувати бурову, – розповів начальник Стрийського відділення бурових робіт Укрбургазу Дмитро Хромей.

Загалом комерційна швидкість бурових робіт за 2024 рік складає 1320 метрів за станко-місяць (умовна одиниця виміру часу роботи та простоїв бурових установок, рівна 720 станко-годин, або 30 станко-дням), що майже втричі перевищує показник за аналогічний показник минулого року та є найвищим показником від часів існування Стрийського відділення бурових робіт, наголосив Дмитро Хромей.

За словами фахівців, від нових газових свердловин залежить енергетична безпека нашої держави.

Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, наголошує, що без нових свердловин неможливо підтримувати видобуток газу та його нарощувати. В Україні дуже багато виснажених родовищ. Тому треба продовжувати бурити нові свердловини і вкладати в це кошти.

– Якщо компанії не будуть вкладати кошти, то видобуток газу буде падати на 10-15% у рік, – зазначив Артем Петренко.

“Друге дихання” для старих свердловин

Газовики змогли дати друге дихання старим свердловинам на заході України. Завдяки новітнім технологіям видобуток газу на виснажених родовищах зростає.

– Якісь родовища мають легшу проникність пластів, структури. А якісь вимагають постійного залучення флоту ГРП (газоредукувальний пункт). Проводимо розрив пластів. Однак видобуток газу на західноукраїнських родовищах повністю зростає, – розповів старший геолог геологічної служби Комарнівського нафтогазпромислу Львівгазвидобування Євген Шеменда.

Опалювальний сезон 2024-2025

Опалювальний сезон цьогоріч буде непростим, а можливо, важчим за 2022-й. Тож газ стане ключовим ресурсом для опалення і для виробництва електроенергії. Україна робить ставку на розподілену генерацію, зокрема – на газопоршневі і газотурбінні установки.

У Нафтогазі заспокоюють, що “блакитного палива” вистачить усім споживачам.

– Я маю заспокоїти українців. Українського газу вистачить. Ми збільшуємо видобуток. Україна буде з газом як протягом літа, і що головне – протягом наступної зими, – наголосив голова правління НАК Нафтогаз України Олексій Чернишов.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 16:08:16