Україна і світ

Надання Україні ЗРК Patriot не потребує погодження усіх країн НАТО – Столтенберг

Уряд Німеччини підтвердив, що веде переговори із союзниками після того, як Польща попросила відправити в Україну системи ППО Patriot.

Спочатку Берлін запропонував ці системи ЗРК Польщі для захисту свого повітряного простору після того, як минулого тижня з боку України залетіла ракета, вбивши двох людей.

Але Польща відхилила цю пропозицію Німеччині, заявивши, що найкраще відправити ЗРК Patriot до України.

– Ми обговорюємо з нашими союзниками, як реагувати на пропозицію Польщі, – заявив представник уряду Німеччини.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що використання систем НАТО поза її територією має бути узгоджене всіма державами-членами.

– Ці Patriot є частиною інтегрованої ППО НАТО, тобто призначені для території НАТО. Якщо вони використовуються за межами зони НАТО, то це має бути попередньо узгоджено з НАТО та союзниками, — сказала міністр.

Але сьогодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг дав зрозуміти, що члени організації Північноатлантичного договору не блокуватимуть це рішення, заявивши, що це можуть вирішувати окремі країни.

– З воєнної точки зору було б краще, якби вони [системи ППО] знаходилися в Україні, щоби ще й захищати польську територію. Тоді вони максимально ефективно захищали б і Україну, і Польщу, – раніше заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що польський міністр оборони Маріуш Блащак попросив Німеччину передати Україні запропоновані Польщі системи протиракетної оборони Patriot.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-25 17:04:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин