Україна і світ

На Запорізькій АЕС виявили нерадіоактивний витік після обстрілу – МАГАТЕ

На Запорізькій атомній електростанції виявили пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, що призвело до нерадіоактивного витоку.

Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Згідно з висновками експертів, безпосередніх проблем з ядерною безпекою немає. Основне обладнання неушкоджене, незважаючи на значні руйнування на території.

Проте генеральний директор агентства Рафаель Гроссі зазначив, що це один з найсерйозніших подібних інцидентів за останні місяці.

Підтверджено статус шести реакторних блоків – він стабільний, а відпрацьоване паливо, а також свіже паливо і різного рівня радіоактивні відходи у відповідних сховищах цілісні. Тим не менш, експерти МАГАТЕ все ж таки спостерігали масштабні пошкодження на території.

– Це зумовлює серйозне занепокоєння, оскільки чітко демонструє абсолютну інтенсивність атак на одну з найбільших у світі атомних електростанцій, – сказав Гроссі.

Також експерти виявили пошкодження в обладнанні станції та її будівель. І хоча більше атак на станцію не було, зафіксовано обстріли в районі сусіднього міста Енергодар і промислової зони, заявили представники МАГАТЕ.

– Нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу нам може не пощастити, – заявив Гроссі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: МАГАТЕ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-22 00:57:13

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин