Україна і світ

На відбудову історичного центру Одеси Італія виділить 45 млн євро

Представники України й Італії обговорили проєкт відбудови історичного центру Одеси, який значно постраждав від російських обстрілів.

Про це йшлося на зустрічі т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислава Карандєєва зі спецпосланником міністра закордонних справ Італійської Республіки Давіде Ла Чечіліа та консулом Посольства Італії Україні Стефано Мозером, інформує Урядовий портал.

За словами Давіде Ла Чечіліа, проєкт містить три частини:

  • реставрацію Спасо-Преображенського кафедрального собору,
  • захист та цифровий облік 52 об’єктів культурної спадщини, що увійшли до Списку світової спадщини ЮНЕСКО,
  • розробку мастер-плану для міста, що міститиме рекомендації щодо розвитку Одеси та залучення інших фондів та країн-партнерів до відновлення.

Цей план розрахований на три роки, а його загальна вартість складе 45 млн євро.

«Щодо Спасо-Преображенського собору, першим кроком є відновлення даху, а також закриття вирви, що залишилася від ракети. Ці роботи ми плануємо здійснити до початку зими 2024 року. Вже виділено пів мільйона євро на реставрацію даху. Загалом на відновлення церкви ми плануємо спрямувати 2 млн євро», — сказав Давіде Ла Чечіліа.

Він резюмував, що допомогу в реалізації плану відновлення може надати ЮНЕСКО. Зокрема, планується залучення українського представництва організації та створення наглядової ради за участі італійських й українських інституцій, а також ЮНЕСКО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляла АрміяInform, унаслідок ворожого ракетного удару значних руйнувань зазнав найбільший православний храм Одеси.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-02-13 20:14:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин