На Тернопільщині матері, яка нагодувала дітей отруйними грибами, оголосили підозру

Правоохоронці оголосили підозру багатодітній матері, яка наприкінці жовтня 2024 року нагодувала сім’ю отруйними грибами. Внаслідок цього померли четверо людей: чоловік та троє дітей. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.
Відтак правоохоронці підозрюють жительку міста Копичинці Чортківського району за двома статтями Кримінального кодексу України:
- ст. 166 (злісне невиконання встановлених законом обов`язків по догляду за дітьми, що спричинило тяжкі наслідки);
- ч. 3 ст. 135 (завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, що спричинило смерть та інші тяжкі наслідки.
Їй загрожує до п’яти років тюрми. Досудове розслідування триває, наразі дітей вилучили з сім’ї, оскільки вони потребують особливого догляду та тривалого лікування.
Нагадаємо, що трагедія сталась у багатодітній сім’ї наприкінці жовтня. Семеро дітей та дівчинка, яка гостювала у родини, а також 59-річний батько отруїлися дикорослими грибами. Чоловік 27 жовтня сам назбирав грибів і приготував із них страви. Їли їх усі, крім мами. У той же вечір у дітей погіршилося самопочуття, але мама до лікарні звернулася лише по обіді 30 жовтня.
Найважчих дітей віком 3 і 17 років доправили до Львова в лікарню святого Миколая. Найменшу пацієнтку прооперували, проте врятувати медикам її не вдалося. Дівчинка померла 2 листопада. Перед цим 1 листопада у лікарні в Києві помер і сам чоловік.
Згодом стало відомо про смерть 13-річної Вікторії Михальчук, яка гостювала у сім’ї. Наприкінці листопада померла третя дитина – 13-річна Марія Микульська. Медики кажуть, що масове отруєння спровокувала бліда поганка.
Стан усіх госпіталізованих дітей медики відразу оцінювали як стабільно важкий.
Як повідомляв Львівський портал, медики взагалі не рекомендують давати грибні страви дітям до 12 років, а також вагітним і жінкам, які годують грудьми, людям старшого віку.
Якщо ж ви все-таки пішли по гриби чи вирішили приготувати їх, неодмінно дотримуйтеся правил безпеки.
Фото: ілюстративне / depositphotos.com
Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2025-06-30 18:54:00