Україна і світ

На окупанта чекає довічне за розстріл військовополоненого українця на Запоріжжі

Російський окупант із позивним Сталкер зі складу окупаційного підрозділу Шторм-V під час штурму бойових позицій Сил оборони розстріляв українського військовослужбовця, який здався в полон.

Згодом загарбника взяли у полон українські бійці, а наразі росіянин перебуває під вартою. Правоохоронці зібрали вичерпну базу доказів воєнного злочину затриманого, йому загрожує довічне ув’язнення.

Про це повідомили у Національній поліції України.

Зараз дивляться

Розстріл українського військовополоненого

За даними Нацполіції, військовослужбовець РФ потрапив у полон наприкінці січня 2024 року.

Під час допитів він всіляко заперечував свою вину, однак за показами спільників управління карного розшуку поліції та слідчі СБУ з Запорізької області встановили обставини воєнного злочину, скоєного затриманим.

Правоохоронцями було встановлено, що у листопаді 2023 року ув’язнений виправної колонії, який відбував покарання за крадіжку, прийняв пропозицію рекрутерів із Міноборони РФ та вступив до лав окупаційного підрозділу. Зазначається, що росіянин розпочав службу на посаді стрільця в “зеківському” штурмовому загоні Шторм-V 218 танкового полку 127 мотострілецької дивізії 5 загальновійськової армії Східного військового округу зс рф.

– 6 січня 2024 року під час штурмових дій на Запорізькому напрямку в районі села Приютне Пологівського району він відкрив вогонь зі стрілецької вогнепальної зброї АК, здійснивши не менше 3 прицільних пострілів в українського військовослужбовця, який вийшов із бліндажа з піднятими вгору руками та став на коліна, що свідчило про намір здатися в полон, – йдеться у повідомленні.

Таким чином, зазначають українські правоохоронці, російський окупант вчинив умисне вбивство українського військовополоненого, що суперечить нормам міжнародних конвенцій про закони та звичаї війни.

Вже згодом, під час допитів окупанта та його спільників, слідчі з’ясували, що вказівку не брати в полон українських військових отримали від командування російських військ.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством) КК України. За скоєне йому загрожує довічне позбавлення волі.

Воєнні злочини РФ

Наприкінці лютого в Офісі генпрокурора анонсували, що найближчим часом окупанти, які розстрілювали українських захисників, а згодом опинилися у полоні ЗСУ, отримають підозри та переслідуватимуться відповідно до українського Кримінального кодексу.

Цьому передувала серія воєнних злочинів РФ, в рамках яких російські військовослужбовці розстрілювали українських бійців, що здалися росіянам у полон.

Так, 18 лютого в Тelegram-каналах з’явилось повідомлення про розстріл шести полонених з механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці. Українські оборонці мали важкі поранення, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію.

Перед цим, у грудні минулого року, поблизу населеного пункту Роботине, що на Запоріжжі, під час бойового зіткнення з бійцями ЗСУ окупанти взяли у полон трьох українських військових. Згодом з’явилась інформація про їх розстріл.

Стало відомо, що до воєнного злочину під Роботиним могла бути причетна 76 десантна дивізія РФ. Раніше подібні злочини окупанти з цього підрозділу вчиняли у Київській області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-08 13:58:19

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин