Львівський портал

На Львівщині захворюваність на кашлюк зросла в 20 разів

За перше півріччя 2024 року у Львівській області зареєстрували майже 500 випадків захворювання на кашлюк, що у 20 разів більше за аналогічний період 2023 року (23 випадки). Про це повідомили у Центрі дитячої медицини лікарні «Охмадит». 

Загалом, в Україні за шість місяців 2024 року зареєстрували 4863 випадки кашлюку, що в 30 разів більше, аніж за пів року 2023 року (161 випадок). 

Як зазначили у Центрі, кашлюк це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Він легко поширюється від людини до людини, найчастіше повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю від чотирьох до восьми тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. 

«Вакцинація вагітних та усієї сімʼї проти кашлюку допомагає створити ефект «кокона»  це коли багато людей в спільноті вакциновані проти хвороби, що зменшує поширення інфекції серед незахищених осіб, зокрема немовлят та маленьких дітей. Вакцинуватись можна з 22 тижня вагітності», наголошує лікар-педіатр Роксолана Дуб.  

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці двох, чотирьох, шести і 18 місяців (чотири щеплення).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-21 11:21:04