Львівський портал

На Львівщині встановлюють нові пристрої для вимірювання радіації

На Львівщині встановлюють мобільні інноваційні пристрої для вимірювання рівня радіації. Деякі з них проводять заміри просто з карет швидкої допомоги, які їздять територією області на виклики. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Систему громадського моніторингу радіаційного фону розбудовують у межах співпраці з ГО SaveDnipro та міжнародною організацією Safecast. Відтак на території Львівської області встановлюють відповідні стаціонарні пристрої, а також активно застосовують мобільні установки, які вимірюють рівень радіації.

Фахівці кажуть, що ще до початку повномасштабного вторгнення в Україні бракувало даних радіаційного моніторингу в реальному часі, бо обладнання крали або інформацію закривали  під різними приводами.

«Громадськість, на відміну від державних установ, може реагувати швидко та гнучко, збираючи дані та встановлюючи датчики. Тому співпраця між громадськістю та владою в сфері радіаційного моніторингу – це підсилення держави у напрямку громадської безпеки в складній ситуації. Особливо враховуючи те, що за 130-320 км від Львова розташовані три атомні електростанції: Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська АЕС», – йдеться у повідомленні.

Першу партію пристроїв Radnote від Safecast та Blues Inc. для вимірювання радіації встановили у Львові у травні.

Згодом ГО SaveDnipro і Safecast підписали з ЛОВА меморандум про співпрацю, який передбачає встановлення станцій заміру радіації на території усієї Львівщини. До кінця 2024 року збираються обладнати ще 7 таких станцій.

Станції Radnote, які встановлюють на Львівщині, оснащені сонячною батареєю з акумулятором та резервним живленням, що дозволяє їм працювати навіть під час перебоїв з електропостачанням.

Такі пристрої передають дані через стільниковий зв’язок, що усуває залежність від дротових інтернет-з’єднань. Крім того, вони є міцні, водонепроникні та легко встановлюються волонтерами за кілька хвилин.

Всі отримані дані щодо радіаційного фону можна моніторити на сайті SaveEcoBot.

«Така співпраця дозволить значно покращити прозорість та доступність даних про радіаційний фон, що є надзвичайно важливим у контексті сучасних викликів, адже під час повномасштабного вторгнення ризик радіаційного інциденту суттєво підвищився», – кажуть у ЛОВА.

Також у межах співпраці Львівщина отримала три портативні детектори радіоактивного випромінювання з модулем GPS – Safecast bGeigie Nano, які дозволяють щодня збирати картографічні дані з усіх куточків Львівщини про стан радіації. Ці пристрої працюють на каретах швидкої допомоги, які їздять по всій області на виклики.

«У наших планах створити інтегровану систему моніторингу, яка об’єднає дані про радіаційний фон, якість води та стан повітря на території Львівщини. Це потребує встановлення нових стаціонарних та активного використання мобільних пристроїв для вимірювання радіаційного фону.

Ми також маємо намір розширити існуючу мережу станцій моніторингу повітря, збираючи дані про рівень забруднення в різних районах області. Це забезпечить доступність екологічних даних для громадськості та підвищить прозорість у питаннях екологічної безпеки», – прокоментував начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської ОВА Максим Столярчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-07 10:42:45