Львівський портал

На Львівщині у підлітка вітрянка спровокувала запалення головного мозку

У понеділок, 5 серпня, до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували 14-річного мешканця Дрогобиччини, якому вітрянка спровокувала запалення головного мозку (енцефаліт). Відомо, що хлопець не мав щеплення від вітряної віспи. Про це пише ZAXID.NET.  

Захворювання у підлітка виникло вже після перенесеної вітрянки. Зараз він у стані середньої важкості.  

«У родині першою на вітрянку захворіла двоюрідна сестра, яка ходить у садок. Від неї і заразилися двоє старших братів. Вони не мали щеплення від цієї хвороби. Захворювання у хлопців проходило неважко, не було великого висипання на тілі. Та невдовзі один з братів почав скаржитися на головний біль, запаморочення, порушення ходи, слабкість, високу температуру. Такі скарги у хлопця були приблизно тиждень після висипання. Медикаментозне лікування не допомагало, стан погіршувався. Його госпіталізували до інфекційної лікарні Львова, де інфекціоністи поставили діагноз – вітрянковий енцефаліт», – розповіла в. о. завідуча I дитячого відділення лікарні Оксана Мостюк. 

За словами завідувачки, до інфекційної лікарні цього року потрапило вже четверо дітей з вітрянковим енцефалітом.  

Раніше Львівський портал повідомляв, що Львівщині загрожує спалах вітряної віспи, адже лише за чотири місяці 2024 року захворюваність зросла у 4,6 раза.  

Нещодавно Україна отримала як гуманітарну допомогу більше 20 тисяч доз вакцини від вітряної віспи. Йдеться про вакцину Varivax нідерландського виробництва.  Згодом Львівщині  передадуть частину безкоштовної партії вакцини від цієї хвороби.  

Зауважимо, що щеплення проти вітряної віспи в Україні є рекомендованим, але вакцину не закуповують коштом держбюджету.

Що треба знати про вітряну віспу 

Вітряну віспу викликає вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. Тому зазвичай хвороба швидко поширюється у дитсадках, школах та в інших організованих колективах. 

При перших ознаках захворювання слід звернутись до лікаря, який призначить лікування. Воно може бути досить індивідуальним. Втім рясно мастити тіло зеленкою не потрібно, наголошують медики, адже це може зашкодити. Не розчісуйте висип, багато пийте рідини і за потреби приймайте жарознижувальні препарати. 

Дитина чи доросла людина, яка захворіла на вітряну віспу, заразні протягом 9 днів із моменту появи висипань. Як мінімум на весь цей час потрібно самоізолюватись. 

Інкубаційний період у середньому становить від 17 до 21 доби, тобто за цей час мають проявитись ознаки недуги, якщо ви все-таки контактували з хворим на вітрянку. 

Як додають у Центрі громадського здоров’я, в 1 із 50 випадків захворювання на вітряну віспу бувають ускладнення, серед яких найбільш тяжкими є пневмонія та енцефаліт. Частота енцефаліту, який переважно проявляється церебральною атаксією, становить близько 1 на 4 000 випадків вітряної віспи. 

Втім неможливо передбачити, наскільки серйозним буде перебіг вітрянки, тож найкращий захист – щеплення. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-06 13:26:22