Львівський портал

На Львівщині циркулюють 7 видів коронавірусу, але захворюваність йде на спад

У мешканців Львівщини все менше виявляють коронавірус. Протягом тижня 2-8 вересня рівень захворюваності знизився на 36%. Про це повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

Так, протягом 2-8 вересня недугу діагностували 442 пацієнтам, тоді як попереднього тижня хворих було 735. Таким чином рівень захворюваності зменшився на 36%.

Хворих серед дітей небагато – 58 осіб (або 13%). До лікарень за останній тиждень госпіталізували 51 людину, в тому числі 12 малюків.

Водночас зареєстрований один летальний випадок – від ускладнень Covid-19 помер мешканець Червоноградського району. Деталей про його вік чи приналежність до групи ризику немає.

Найбільше люди продовжують хворіти у Львові – 176 випадків, у всьому Львівському районі – 245. У Червоноградському районі виявили 53 хворих, у Стрийському – 38, у Яворівському – 32, у Золочівському – 31, у Дрогобицькому – 25 і в Самбірському районі – 18 хворих.

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що на території Львівської області циркулюють 7 різних варіантів коронавірусу.

Медики нагадують, що найчастіше основними симптомами коронавірусу є загальна слабкість та сонливість, сухий кашель, нежить, біль у горлі, підвищена температура тіла, яка триває більше трьох днів. При цьому втрата нюху чи смаку у хворих зараз є все рідше.

Найважче хворіють пацієнти старшого віку, особливо ті, які мають супутні хронічні недуги, зокрема цукровий діабет та захворювання дихальної системи.

Мешканців закликають бути пильним і дотримуватись правил безпеки:

  • якщо від вашого останнього щеплення від Covid-19 минув рік і більше, обов’язково ревакценуйтесь;
  • стежте за гігієною: мийте руки та користуйтесь антисептиками;
  • уникайте скупчення людей.

Тих, хто все ж захворів, закликають самоізолюватись, обов’язково зв’язатися зі сімейним лікарем і виконувати всі його рекомендації. Натомість викликати «швидку» потрібно, якщо виникли такі симптоми: поява важкості в грудях, задишка, висока температура, яка не збивається.

Нагадаємо, у Львові різко побільшало хворих на коронавірус у липні. Поступово кількість хворих щоразу зростала, стабілізувалась ситуація наприкінці серпня.

Тим часом наприкінці липня в Україні виявили новий штам коронавірусу Omicron – FLiRT.

У МОЗ кажуть, що через специфічні мутації цей штам краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-09 07:00:45