Суспільне мовлення

На Львівщині 1300 укриттів були зачиненими під час перевірки

У Львівській області завершили перевіряти укриття. Згідно з результатами перевірки майже 24% сховищ не придатні для використання, серед проблем: невідповідність технічним умовам, підтоплення, багато сміття. Частина укриттів були зачинені на момент перевірки.

У Червоноградській гімназії ім. родини Луговських навчається 900 дітей, наразі діє літня школа. Її відвідують близько 60 дітей. Директорка каже, що минулого літа, облаштовували підвал для укриття дітей.

Директорка гімназії у Червонограді показує укриття. Суспільне Львів

У січні 2023 року у Червоноградській гімназії ім. родини Луговських підвал почало підтоплювати.

На Львівщині 1300 укриттів були зачиненими під час перевірки

Підтоплений підвал гімназії, січень 2023 року. Суспільне Львів

“Зараз слава Богу сухо, поки немає дощів, сюди можна заходити, тут стоять парти. У січні тут було критично, не можна було перейти, он де ще мокро. Там було побілено, там можна було ховатися, були нормальні умови, але почалися дощі, по стінах вода і тому зараз ми його не може використовувати”, — розповідає директорка гімназії Любов Денисюк.

Учні цієї гімназії на час повітряної тривоги ходили в інші міські укриття. Одне з таких облаштували у підвалі багатоповерхівки. Там під час загрози ховались діти початкової школи № 11. Директорка розповідає, що облаштували сховок з допомогою волонтерів.

На Львівщині 1300 укриттів були зачиненими під час перевірки

Укриття у підвалі багатоповерхівки у Червонограді. Суспільне Львів

“Коли холодно, ми маємо електричні чайники, нагріваємо воду і даємо їм теплу водичку, адже це діти 6-10 років. Ось такі чудові пледи, кожен плед інший, вив’язали у британському селищі. Вони побачили наше укриття і вирішили, що на тих лавках діткам взимку буде холодно і для кожної дитини вив’язали ось такий плед”, — каже директорка початкової школи №11 Надія Перець.

На Львівщині 1300 укриттів були зачиненими під час перевірки

На Львівщині 1300 укриттів були зачиненими під час перевірки. Суспільне Львів

У суботу, 3 червня, у Червонограді відбулась перевірка укриттів. Комісія складалась з представників ДСНС, поліції та місцевої влади. Про це розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Червоноградської міської ради Іван Васько. За його словами у Червоноградській громаді є близько 80 укриттів, з них 66 — протирадіаційних.

“Всі укриття практично готові, але є одне питання. Позаяк протирадіаційні укриття мають бути цілодобово відкриті, є такі категорії людей, що роблять шкоду, при чому ці дії робляться спеціально. Якщо говорити конкретніше, спеціально обривається електрична проводка, яка була встановлена день-два назад”, — каже начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Червоноградської міської ради Іван Васько.

За словами заступника директора обласного департаменту цивільного захисту Віктора Іваніцького, уже завершили перевірку укриттів у Львівській області. Майже 24% виявились не приданими для користування.

“Незадовільний санітарний стан самих сховищ, тобто сміття було більше. Велика частина укриттів не відповідає технічним вимогам, є на жаль і затоплені, і таких 25. Найбільш неприємно, що великий відсоток захисних споруд було зачиненими”, — каже заступник директора обласного департаменту з питань цивільного захисту Віктор Іваніцький.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Віктора Іваніцького, зачиненими виявились 1300 укриттів. Загалом на Львівщині є 7901 сховище. За результатами перевірок, частину укриттів, які не відповідають вимогам вилучать з реєстру, іншу частину приведуть до ладу.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин