Суспільне мовлення

На Личаківському кладовищі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

На Личаківському кладовищі у Львові вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Там відбулася поминальна панахида. До могил Героїв Небесної Сотні присутні поклали квіти. Також поминальні заходи провели на Меморіалі, що на вулиці Кривоноса. 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні.

На Личаківському кладовищі поховані Юрій Вербицький, Андрій Дигдалович, Богдан Ільків та Володимир Бойків.

Прийшла на кладовище і вдова Богдана Ільківа Ольга. Її чоловік Богдан загинув 9 років тому. На Майдан він приїжджав п’ять разів.

Ольга Ільків. Суспільне Львів

За словами Ольги Ільків, її чоловік поїхав до Києва 18 лютого, бо не міг залишатись вдома тоді, коли там виборювали майбутнє усієї країни.

“Цілу ніч він стояв з 19 на 20 лютого в обороні барикад, і десь година 6 він пішов перепочити, пів на 8 я телефонувала і чула в телефонну трубку як свистять кулі, крики. Був в тих перших рядах і вони старались відтягувати оцих наших хлопців поранених, забирати тіла. І в 9:11 отримав важке кульове поранення”, — каже вдова Героя Небесної Сотні Ольга Ільків.

На Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

Герой Небесної Сотні Богдан Ільків. Суспільне Львів

За два дні Богдан Ільків помер у реанімації у Києві.

“Він щасливий помирав. Тому що помирав за своїх друзів, за Україну. Він мав ціль до якої йшов. Напевно, ту ціль він плекав ще з дитинства. Тому що в нього в родині були вояки УПА, сім’я патріотична”, — додає Ольга Ільків.

Згадували Героїв Небесної Сотні сьогодні і на Меморіалі на вулиці Кривоноса. Там підняли прапор та провели акцію “Ангели пам’яті”.

На Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

На Личаківському кладовищі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Суспільне Львів

21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції у Києві та регіонах через рішення влади президента Віктора Януковича щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це стало початком Революції Гідності.

Революція Гідності

Наприкінці 2013 та на початку 2014 років Україну охопили масові протести, які отримали назву “Революція гідності”. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 року, внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.

“Небесна Сотня” — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року. Пам’ятний День Героїв Небесної Сотні відзначають 20 лютого.

Читайте також

Справа розстрілів на Інститутській: суд почав слухати виступи потерпілих і родичів

Справи Майдану: у кримінальних провадженнях закінчуються строки давності — ОГПУ

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні відбулась акція “Ангели пам’яті”


Джерело: Суспільне мовлення України