Україна і світ

На кожен удар буде жорстка відповідь: реакція української влади на ракетний терор РФ

На 229-й день повномасштабної війни війська РФ здійснили масований ракетний обстріл України. Під удар сьогодні потрапили Київ та населені пункти в низці областей.

На черговий акт тероризму Росії вже відреагували представники української влади. Факти ICTV зібрали ключові заяви.

Так, президент України Володимир Зеленський наголосив, що ворог намагається знищити та стерти українців з лиця землі.

Він уточнив, що російські терористи мають дві цілі:

1. Перша – це енергетичні об’єкти по всій країні: Київщина, Хмельниччина, Львів, Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житормирщина, Кіровоградщина, південь України.

Зеленський попередив, що сьогодні можуть бути тимчасові перебої з електрикою, проте всю зруйновану інфраструктуру буде відновлено.

– Ранок важкий. Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські Шахіди… Вони прагнуть паніки й хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Вони безнадійні, – зазначив президент.

2. Друга мішень ворога – мирні люди. Зеленський наголосив, що рашисти спеціально обрали такий час (коли люди добираються на роботу) і такі цілі, щоб завдати якомога більше шкоди.

Глава держави уточнив, що своїми ракетними ударами ворог прагне посіяти паніку та хаос серед українців.

– Чому саме такі удари? Ворог хоче, щоб ми злякалися, щоб люди побігли. Але бігти ми можемо тільки вперед і демонструємо це на полі бою. Так буде і надалі… Завжди пам’ятайте: Україна була до того, як з’явився цей ворог, і буде після нього, – зазначив Зеленський.

Він уточнив, що наразі працює ППО (вже збито щонайменше 38 повітряних цілей), та закликав перебувати в укриттях.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак наголосив, що росіяни воюють “з дитячими майданчиками, дітьми та людьми”. Він уточнив, що нинішні ракетні обстріли стануть ще одним сигналом для цивілізованого світу, що питання агресії РФ має бути вирішене силою.

Водночас українців ракетні удари не залякають, а зроблять “ще злішими” та пришвидшать рух уперед. Єрмак пообіцяв, що на кожен удар буде відповідь.

– Росіяни – ганебні невдахи. Ви думали нас налякати? Думали, що українці бояться терору від неадекватних бункерних боягузів? Ви думаєте, що ми будемо зупинятися? Ні, на кожен удар буде жорстка відповідь. Ви відповісте за кожну смерть і страждання. І не тільки ви. Відповідатимуть цілі покоління росіян, – написав Єрмак у Telegram-каналі.

У Twitter-аканті Єрмак закликав визнати РФ країною-спонсором тероризму та надати Україні сучасні системи протиракетної оборони.

Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко також відреагував на обстріли, назвавши їх звірячими. Він підтвердив, що окупанти хочуть знищити критичну енергетичну інфраструктуру.

За його словами, вже чимала частина ракет РФ влучила в енергосистеми різних міст. Тимошенко попередив про можливість віялових відключень.

– Це може вплинути на стабільність енергозабезпечення, тому потрібно бути готовими до наслідків таких обстрілів аж до віялових відключень. Наприклад, лише в Київській області ППО збила шість ракет, але є потрапляння в ТЕЦ, – поінформував він.

Радник керівника ОПУ Михайло Подоляк наголосив, що масштабні ракетні обстріли українських міст є свідченням терористичної сутності російського режиму. Він додав, що цей терор – єдине, на що здатен Кремль, оскільки війська РФ програють на полі бою.

– Маски відкинуто: має місце цілеспрямоване масове вбивство цивільних і руйнування цивільної інфраструктури. Це, безумовно, є свідченням передсмертних конвульсій пораненого звіра. Не вміють воювати на полі бою – б’ють по цивільних ракетами. Але… Той, хто хоче зламати українців, радше поламає свої гнилі зуби, – заявив Подоляк.

Він уточнив, що це не змінить позицію України: з РФ неможливо про щось говорити, по ній треба “вдарити правильно для того, щоб вона перестала знущатися над іншими країнами”. На думку Подоляка, після сьогоднішніх ударів світ остаточно змінить ставлення до того, що відбувається в Україні, і якомога швидше передасть системи ППО, протиракетної оборони для захисту українського неба.

– Більше зброї, більше систем захисту і більше нашої мужності – отак ми відповідатимемо на те, що сьогодні відбувається, – підсумував Подоляк.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що зранку агресор випустив вже 75 ракет, 41 з них знешкоджено нашою ППО. Ворожа атака триває, тож потрібно залишатися в укриттях.

Мер Києва Віталій Кличко розповів, що російські ракети вразили об’єкти в центрі міста: в Шевченківському та Солом’янському районах. Він закликав мешканців столиці та передмістя перебувати в укриттях і не виїжджати в місто, якщо немає гострої необхідності.

Центральні вулиці Києва наразі перекрили правоохоронці, працюють рятувальні служби. Є влучання в об‘єкти критичної інфраструктури, загиблі та постраждалі.

Кличко попередив, що є загроза нових ударів. Він порадив киянам взяти в укриття теплий одяг, воду, запас їжі, зарядні пристрої для телефонів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поінформував, що перебуває в постійному контакті з партнерами, щоб координувати рішучу відповідь на атаки РФ. Очільник МЗС перериває свій африканський тур і негайно повертається в Україну.

– Численні російські ракетні удари по всій Україні. Єдина тактика Путіна – терор проти мирних українських міст, але він не зламає Україну. Це також його відповідь усім “умиротворювачам” у світі, які хочуть поговорити з ним про мир: Путін – терорист, який розмовляє ракетами, – наголосив Кулеба.

Відреагував на ракетний терор і секретар РНБО Олексій Данілов. Він зазначив, що ці удари лише зміцнюють жагу українців до перемоги.

– Кремль і російська банда! Своїми обстрілами ви викликаєте в нас тільки лють і презирство! Не страх, не бажання про щось домовлятися. Ви пробуджуєте в нас бажання нищити вас, терористів, де б ви не знаходилися – на вулицях і в бункерах, на морі і на суші. Ви можете лякати тільки слухняне російське стадо. Вам нас ніколи не зломити. А державу-терориста не врятують ніякі ракети, це тільки збільшує нашу жагу до перемоги! – написав він у Twitter-акаунті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Новина доповнюється…

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-10 15:14:57

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин