На грилі, пательні, в духовці: три варіанти соковитого стейка зі свинини
Приготування стейка – це мистецтво, яке може опанувати кожний, хто має час, бажання і натхнення. А ще – хто знає важливі секрети про м’ясо, вогонь і ступінь просмаження.
Факти ICTV діляться своїм кулінарним досвідом і пропонують потішити смакові рецептори ніжним стейком зі свинини – на грилі, пательні та в духовці. Вибирайте рецепт, який підходить саме вам.
Як приготувати стейк на грилі: рецепт на дві порції
Інгредієнти
- Свинина – 400 г
- Олія – 4 ст. л.
- Часник – 4 зубки
- Сіль, чорний мелений перець – до смаку
Приготування
- М’ясо помийте та обсушіть.
- Змастіть олією, щоб створити захисну плівку, тоді під час маринування всі соки залишаться всередині.
- Додайте сіль і подрібнений часник.
- Залиште м’ясо маринуватися за кімнатної температури щонайменше на 30 хвилин (а краще – на 2 години.
- Тим часом розпаліть дрова та дочекайтеся, поки вони прогорять і перетворяться на вугілля.
- На решітку гриля викладіть стейки. Обсмажуйте м’ясо на дуже розпеченому вугіллі, щоб на стейку утворилася скоринка. У жодному разі не можна під час смаження протикати м’ясо, весь сік витече,а стейк буде сухим.
- Дайте стейкам відпочити і подавайте зі свіжими овочами та зеленню.
Як приготувати стейк на пательні: рецепт на дві порції
Стейк зі свинини можна приготувати й на пательні – ніжний, соковитий і добре просмажений. Передусім підготуйте необхідні інгредієнти,
Інгредієнти
- М’ясо для стейка (корейка або на кістці) – 400 г
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Вершкове масло – 50 г
- Копчена паприка – 1 ст. л.
- Розмарин – 2 гілочки (або 1 ст. л. сушеного)
- Сіль, чорний мелений перець, суміш прованських трав – до смаку
Приготування
- Змішайте паприку, чорний перець і прованські трави.
- Корейку вимийте і обсушіть паперовими рушниками. Приправте стейк спеціями та залиште на 30-60 хвилин. А краще залишити м’ясо в холодильнику на ніч, попередньо накривши харчовою плівкою.
- Перед тим, як обсмажувати, змастіть м’ясо рослинною олією.
- Добре розігріте чавунну пательню, змащену рослинною олією. Викладіть стейки та обсмажуйте по 3 хвилини з одного боку.
- Через дві хвилини після початку приготування додайте вершкове масло та розмарин. Продовжуйте обсмажувати стейки до апетитної скоринки (ступінь well done), періодично поливаючи м’ясо маслом.
- Готові стейки перекладіть на таріль і дайте відпочити 5 хвилин, накривши фольгою. Тоді м’ясо вийде ніжним, ароматним і соковитим.
- Подавайте гарячі стейки з вашим улюбленим гарніром.
Як приготувати стейк в духовці у фользі: рецепт на дві порції
Соковитий, м’який, неймовірно смачний та ще й з овочами. Стейк зі свинини в духовці у фользі готується дуже просто.
Інгредієнти
- М’ясо для стейка (корейка або на кістці) – 400 г
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Вершкове масло – 50 г
- Розмарин – 2 гілочки (або 1 ст. л. сушеного)
- Помідори чері – 100 г
- Печериці (дрібні) – 100 г
- Бекон – 50 г
- Болгарський перець – 1
- Сіль, суміш мелених перців – до смаку
Приготування
- Свинячі стейки вимийте, ретельно обсушіть паперовими рушниками. Змастіть із двох боків рослинною олією та посипте спеціями.
- Болгарський перець вимийте, очистьте від насіння та наріжте кільцями.
- Розігрійте на сильному вогні пательню, викладіть стейки та обсмажте по 2-3 хвилини з кожного боку до появи рум’яної скоринки.
- Вийміть стейки з пательні, дайте трохи охолонути, потім щільно обгорніть кожний стейк 2-3 скибочками бекону.
- Помідори та печериці вимийте й обсушіть. Якщо гриби завеликі, розріжте їх на 2-4 частини.
- Викладіть стейк у беконі на фольгу, покладіть помідори, печериці, болгарський перець та гілочку розмарину.
- Загорніть стейки у фольгу, щоб не витікав сік під час запікання.
- Покладіть свинину на деко в духовку, завчасно розігріту до 250°С духовку. Запікайте протягом 15 хвилин.
- Потім розкрийте фольгу та готуйте м’ясо ще 5 хвилин.
- Перекладіть запечені стейки зі свинини з овочами на тарілку й одразу ж подавайте на стіл.
Cекрети смачного стейка
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Розповідаємо, як покращити смак і текстуру м’яса.
- Свинина має бути тільки свіжою. Якщо м’ясо з морозилки, стейк вийде гумовим.
- Що жирніший шматочок ви оберете, тим смачнішим і ніжнішим вийде стейк.
- Товщина стейку може варіюватися від 1 до 5 см.
- Перед тим, як смажити, обов’язково висушіть мясо паперовим рушником, щоб уникнути парового ефекту.
- Приправляйте стейк сіллю та перцем за 30-60 хвилин до смаження. А потім дайте стейку відпочити, щоб соки рівномірно розподілилися.
- Важливо добре розігріти пательню або гриль до потрібної температури. Гаряча поверхня допоможе сформувати соковитий зовнішній шар, який утримуватиме смак та вологу всередині.
- Під час готування не протикайте стейк виделкою, перевертайте його щипцями або двома ложками.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-20 16:12:00