М’ясні, рибні, овочеві: консерви найчастіша причина ботулізму в Україні Уникнути важкого отруєння: як розпізнати, що консерви зіпсовані
Експерти Центру громадської охорони здоров’я при МОЗ України оприлюднили статистику захворювання на ботулізм за десять місяців 2022 року та розповіли, як розпізнати неякісні, зіпсовані консерви.
– За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, внаслідок яких захворіли 79 осіб, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними, – йдеться в повідомленні ЦГЗ.
Зазначається, що 42 людини захворіли через вживання неякісних консервів. В цілому до недуги призводило вживання м’ясних і рибних консервів, уточнюють фахівці.
– На жаль, через війну багато хто з нас опинився в умовах, коли доступу до свіжої та якісної їжі немає. Однак закликаємо з обережністю вживати зимову заготовку та консерви, – акцентують експерти ЦГЗ.
Як уберегтися від ботулізму:
- не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більше року;
- не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях і стихійних ринках;
- уникайте вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- не вживайте продукти, якщо сумніваєтеся в їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
- роздуті банки;
- банки з роздутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через дві години після вживання зараженої їжі. Але частіше вони з’являються через 12-24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше, наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, пронос), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, запор);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення;
- поразка м’язів шиї і кінцівок.
У важких випадках людину непокоїть відчуття нестачі повітря, тяжкість в грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
При перших проявах відповідних симптомів негайно викличте швидку. Також фахівци рекомендують промити шлунок підсоленою водою і зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.
Експерти Центру громадської охорони здоров’я при МОЗ України оприлюднили статистику захворювання на ботулізм за десять місяців 2022 року та розповіли, як розпізнати неякісні, зіпсовані консерви.
– За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, внаслідок яких захворіли 79 осіб, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними, – йдеться в повідомленні ЦГЗ.
Зазначається, що 42 людини захворіли через вживання неякісних консервів. В цілому до недуги призводило вживання м’ясних і рибних консервів, уточнюють фахівці.
– На жаль, через війну багато хто з нас опинився в умовах, коли доступу до свіжої та якісної їжі немає. Однак закликаємо з обережністю вживати зимову заготовку та консерви, – акцентують експерти ЦГЗ.
Як уберегтися від ботулізму:
- не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися більше року;
- не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях і стихійних ринках;
- уникайте вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- не вживайте продукти, якщо сумніваєтеся в їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
- роздуті банки;
- банки з роздутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через дві години після вживання зараженої їжі. Але частіше вони з’являються через 12-24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше, наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, пронос), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, запор);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення;
- поразка м’язів шиї і кінцівок.
У важких випадках людину непокоїть відчуття нестачі повітря, тяжкість в грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
При перших проявах відповідних симптомів негайно викличте швидку. Також фахівци рекомендують промити шлунок підсоленою водою і зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 12:03:21