Україна і світ

Музейники йшли відразу за українською армією, яка звільняла землю від окупантів 

У Києві в Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбувся захід, під час якого музейники розповіли про боротьбу на музейному фронті у 2022 році і про документування сучасної війни після широкомасштабного вторгнення російського агресора 24 лютого.

Загальна кількість зібраних музейними співробітниками експонатів під час експедицій на щойно визволених територіях на сьогодні перевищує 5500 одиниць. Це стало можливим за безпосередньої підтримки ЗСУ й підрозділів силового блоку країни, за сприяння органів влади та за участю волонтерів і місцевих жителів.

«Наша перша зустріч з директором музею відбулася на початку березня. За дорученням Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного я передав карту захоплених критичних об’єктів м. Києва. Після цього ми відпрацювали певні стратегії. І з того дня почалася наша спільна робота, від якої залежить майбутнє нашої України», — розповів начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ генерал-майор Владислав Клочков.

Він також згадав як після проведення успішних операцій на Харківському і Південному напрямках перші, хто отримував дозвіл йти слідом за українською армією, яка звільняла землю від окупантів, були представники Музею історії України у Другій світовій, щоб збирати матеріали для експозицій.

Упродовж 9 місяців Музей організував 16 виставок, які було проведено на території Меморіалу та у 12 країнах світу: у Франції, Південній Кореї, Німеччині, Чорногорії, Швеції, Польщі, Туреччині, Словаччині, Чехії, Литві, США та Люксембурзі.

«Збройні Сили України воюють не тільки за нашу землю, а й за нашу культурну спадщину, ідентичність, цінності. І демонстрація потужності того, що можуть зробити наші музейники надзвичайно важлива», — зазначив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Учасники згадали першу у світі музейну фотовиставку про сучасний етап російсько-української війни «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.», яка експонувалась у 10 країнах світу, та першу у світі музейну стаціонарну виставку про війну, яка триває і створена під час цієї ж таки війни, – «Україна – розп’яття».

Крім того, говорили про першу міжнародну музейну виставку в Європі України у статусі держави-кандидата на вступ до ЄС – «За волю України!», яка відкрилася у вересні в культурній столиці Європи м. Каунас (Литва).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-23 06:20:46