Україна і світ

Мультимільйонер у 25 років: що відомо про нового прем’єра Британії Ріші Сунака

Новим прем’єр-міністром Великої Британії став 42-річний Ріші Сунак. Він офіційно обійняв посаду після аудієнції у короля Чарльза III у Букінгемському палаці у вівторок, 25 жовтня.

За протоколом, спершу король прийняв відставку Ліз Трасс, а потім зустрівся із Сунаком та попросив його сформувати уряд.

У своїй промові як прем’єр-міністр Сунак сказав, що за основу на порядок денний свого уряду він поставить “економічну стабільність і впевненість”, але визнав, що “попереду будуть важкі рішення”.

Про перемогу Сунака у перегонах за лідерство консерваторів та крісло прем’єра стало відомо напередодні, 24 жовтня. За кілька хвилин до оголошення результатів про свій вихід з боротьби заявила Пенні Мордонт.

Тоді голова комітету Консервативної партії 1922 року сер Грем Брейді офіційно оголосив про те, що Сунак стане новим лідером Консервативної партії та очолить уряд.

За останні 200 років Сунак став наймолодшим прем’єр-міністром в історії Британії.

Хто такий Ріші Сунак?

Батьки Сунака приїхали до Великої Британії зі Східної Африки. Обидвоє – індійського походження. Сам він народився вже в Саутгемптоні 1980 року.

Батько Сунака був сімейним лікарем NHS (національної служби здоров’я), а мама володіла власною аптекою.

Вперше до британського парламенту Ріші Сунака обрали у 2015 році й переобирали у 2017 та 2019 роках.

– Мені пощастило зробити успішну кар’єру у бізнесі. Я став співзасновником великої інвестиційної фірми, яка працює з компаніями від Силіконової долини до Бангалору. Потім я використав цей досвід, щоб допомогти невеликим та заповзятливим британським компаніям успішно розвиватися. Від роботи в крихітній аптеці моєї мами до мого досвіду створення великого бізнесу, я на власні очі бачив, як політики мають підтримувати вільне підприємництво та інновації, щоб забезпечити наше майбутнє процвітання, – розповідає Ріші Сунак.

Кандидат на посаду прем’єра навчався у Вінчестерському коледжі, Оксфордському університеті та Стенфордському університеті.

Він встиг побувати директором школи, членом правління великого молодіжного клубу, присвячував свій час освітнім програмам.

У липні 2019 року Ріші Сунака призначили головним секретарем Мінфіну Великої Британії. У лютому 2020 року став міністром фінансів і обіймав цю посаду до липня 2022 року.

У вільний час Сунак займається спортом, грає у крикет, футбол та дивиться фільми.

Як писало видання Times, Ріші Сунак став мультимільйонером у свої 25, коли працював у хедж-фонді, який заробив майже 100 млн фунтів стерлінгів після зухвалої біржової ставки.

Що відомо про дружину Сунака?

Сунак одружений на доньці одного із найвідоміших і найбагатших бізнесменів Індії Нараяни Мурті – Акшаті Мурті. Її батька називають Біллом Гейтсом Індії.

Попри великі статки її родини, Мурті має скромніше походження. В опублікованих мемуарах її батька, він згадав, як почув новину про її народження в Хублі в квітні 1980 року від колеги, оскільки сім’я не могла дозволити собі телефон.

Коли їй було кілька місяців, Мурті відправили жити до бабусі та дідуся, оскільки її мати Судха Мурті та батько робили кар’єру в Мумбаї. Через рік батько Мурті став співзасновником компанії Infosys, яка надає ІТ-послуги , що зробило його одним із найбагатших людей Індії.

Акшата Мурті вивчала економіку та французьку мову в приватному коледжі Клермонт МакКенна в Каліфорнії. Потім Мурті отримала диплом коледжу моди та почала працювати в Deloitte і Unilever, здобувши ступінь магістра в Стенфордському університеті. Під час навчання вона зустріла Сунака, за якого вийшла заміж у 2009 році. У подружжя є дві доньки.

Дружина Сунака почала свою фінансову кар’єру в Каліфорнії, а потім заснувала власну модну торгову марку Akshata Designs, яка випустила свою першу колекцію в 2011 році.

Мурті володіє 0,9% акцій Infosys, вартість яких оцінюється приблизно в 700 млн фунтів стерлінгів. Її акції в компанії стали предметом суперечок після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Компанія під тиском припинила свою діяльність у Москві. У квітні ВВС повідомили, що Infosys закриває свій офіс у Росії.

Що відомо про суперечку Сунака з Воллесом?

Британські ЗМІ вважають, що Бен Воллес, який є дуже послідовним у своїй підтримці України у протистоянні агресії РФ, і який обіймав посаду очільника Міноборони в урядах Бориса Джонсона та Ліз Трасс, є головним кандидатом на те, щоб очолити оборонне відомство Британії і в уряді Сунака.

Sky News зазначає, що Сунак, ймовірно, “захоче залишити колишнього капітана армії на посаді міністра оборони”, а головною перепоною цьому може стати різне бачення Воллеса та Сунака щодо обсягів витрат на оборону у бюджеті Сполученого Королівства.

Газета The Telegraph пише про те, що Воллес не піде у відставку, попри відмову Сунака взяти на себе зобов’язання витрачати 3% ВВП на оборону.

bez ymeny 1 6

Фото: Getty Images

Це сталося після того, як Сунак заявив Європейській дослідницькій групі депутатів-торі (ERG), що він не може взяти на себе зобов’язання, які були ключовою частиною кампанії Ліз Трасс. Попередниця Сунака обіцяла забезпечити збільшення витрат на оборону до 2030 року.

Хоча Сунак “не зобов’язався витрачати 3%, але сказав, що він твердо налаштований, в разі обрання прем’єром, витратити все необхідне для забезпечення безпеки країни”.

Минулого тижня повідомлялося, що Воллес “вимагатиме від прем’єра виконання взятих на себе зобов’язань”, припускаючи, що він може піти у відставку, тоді як очільник ЗС Британії Джеймс Хіппі заявив, що піде у відставку, якщо 3% зобов’язання буде скасовано.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак джерело в обороні застерегло від спекуляцій щодо роботи Воллеса, заявивши, що “ключ тут і зараз, а не через вісім років”. Воллеса вважають найпопулярнішим міністром у кабінеті консерваторів і, те, що він залишиться, буде сприйматися як ознака єдності всередині партії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-25 19:54:39

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин