Україна і світ

Мовний омбудсмен Кремінь підтримав заборону на російську мову в Києво-Могилянській академії

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підтримав рішення про заборону російської мови в стінах Києво-Могилянської академії.

Відповідний коментар опубліковано на його офіційні сторінці в Facebook.

Кремінь назвав це рішення “досить потужним зачином” і висловив сподівання, що подібні кроки здійснять й інші університети України.

Зараз дивляться

Він нагадав, що, згідно зі статтею 21 закону України Про забезпечення функціонування української мови як державної, мовою освітнього процесу має бути українська. Тож рішення про заборону спілкування російською мовою в Києво-Могилянській академії є законним.

– Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України, – наголосив Кремінь.

Уповноважений додав, що ініціатива університету збіглася з тим, що “один з українських емігрантів заповів Могилянці $1 млн”. Йдеться про американця українського походження Григорія Степанця, який також заповів кошти Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та Українському католицькому університету.

– Наскільки мені відомо, одне з його побажань – щоб у Києво-Могилянській академії, яка була і є форпостом високої науки, продовжували тримати курс як на утвердження української мови та культури, так і нашої національної ідентичності, – пояснив омбудсмен.

Він навів дані 2022 року, згідно з якими спостерігається зростання інтересу до опанування української мови. Українською філологією цікавляться не лише в Україні, а й у світі, зокрема в Європі, США та Канаді.

Омбудсмен закликав Міністерство освіти і науки та Спілку ректорів закладів вищої освіти не допускати порушень закону про українську мову в стінах вишів.

– В умовах російсько-української війни питання захисту мови та її утвердження – серед пріоритетних, тож сфера освіти має бути прикладом в питаннях захисту національних інтересів, – підсумував Кремінь.

Як відомо, Національний університет Києво-Могилянська академія заборонив використання російської мови на території навчального закладу. Йдеться про заборону спілкуватися мовою країни-агресора РФ в стінах університету.

Нову норму прописали у внутрішніх правилах Києво-Могилянської академії. Вона стосується всіх учасників навчального процесу – викладачів, студентів та адміністративного персоналу.

Як пояснив президент університету Сергій Квіт, нововведення спрямоване на зміну корпоративної культури в Києво-Могилянській академії. Покарань за вживання російської мови в стінах вишу не передбачено.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Facebook-сторінка Уповноваженого із захисту державної мови

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-30 20:38:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин