Україна і світ

Мобілізація засуджених – воювати можуть 50 тис. засуджених та ув’язнених

Фото: Мін’юст

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що якби українське законодавство дозволяло мобілізацію засуджених та ув’язнених, на оборону країни стало б десятки тисяч таких осіб.

Про це очільник відомства заявив в ефірі Єдиних новин.

Зараз в Збройних силах України не можуть воювати дві великі категорії громадян – це ув’язнені, і ті, хто колись мав вирок про вчинення злочину (мають непогашену судимість, яка може тривати роками після відбуття покарання).

Зараз дивляться

– Вони на вулиці, вони гуляють, вони працюють, займаються звичним життям. Але до армії їх ніхто не забирає – з не зовсім зрозумілих мені мотивів. Цих людей є щонайменше 50 тисяч. Тобто 50 тисяч осіб, яких можна зараз спокійно мобілізувати та відправити на фронт. За умови, що вони підлягають призову і не мають певних імунітетів, пов’язаних із якимись іншими ознаками, – заявив міністр.

При цьому Денис Малюська зауважив, що ці 50 тис. осіб, які перебувають на волі, є безпечними й точно можуть захищати Батьківщину.

З тими, хто зараз у в’язниці, ситуація складніша, наголошує міністр юстиції. Таких, хто готовий захищати Батьківщину, безумовно, менше.

– Щодо аналізу, наскільки вони безпечні чи небезпечні, ризиків, які з цим пов’язані, – це точно не займе багато часу. Тому що у нас уже зараз кожен із них проходив тестування на визначення ризикованості того, що вони вчинять повторний злочин, – розповів Малюська.

Мін’юст готовий поділитися цією інформацією із ТЦК і ЗСУ, а також розбити таких осіб за категоріями вчинених ними злочинів.

За словами міністра, йому складно уявити, яку небезпеку в лавах ЗСУ можуть становити ті, хто був засуджений за порушення правил дорожнього руху, коли наслідки були неумисними. Те саме стосується і тих, хто вчинив корупційне порушення.

– Вони з автомата вбивати своїх побратимів точно не будуть, – сказав очільник Мін’юсту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-18 09:30:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин