Україна і світ

Місія МАГАТЕ може приїхати на ЗАЕС наступного тижня – WSJ

Інспектори агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) готові в екстреному порядку приїхати на окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію на початку наступного тижня.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Команда Міжнародного агентства з атомної енергії може доставити запасні частини, прилади радіаційного контролю та інші матеріали на найбільшу в Європі АЕС на тлі побоювань, що бойові дії, що пошкодили лінії електропередач та пожежі на об’єкті, можуть призвести до ядерної катастрофи.

Два джерела заявили, що місія МАГАТЕ майже напевно відвідає ЗАЕС на початку наступного тижня, хоча деталі все ще обговорюються. Попередньо візит було заплановано на понеділок.

Своєю чергою представник агентства сказав: Ми ведемо активні консультації щодо майбутньої місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Подробиці оголосимо якнайшвидше.

– Після Чорнобиля це найважливіша місія, яку будь-коли виконувало МАГАТЕ – все інше меркне порівняно з нею, – сказав Морган Ліббі, співробітник з ядерного нагляду корпорації Excel Services, який багато років пропрацював на станціях у колишньому Радянському Союзі, включаючи в Запоріжжі.

За його словами, на станції є так багато проблем із безпекою, що делегації МАГАТЕ можуть знадобитися тижні, щоб належним чином вирішити їх.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ЗАЕС

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-27 02:52:26