Україна і світ

Міністри юстиції країн G7 підписали «Берлінську декларацію» про допомогу Україні

Зустріч міністрів юстиції країн G7 за участі України завершилася ухваленням «Берлінської декларації» і домовленістю тісно координувати співпрацю заради розслідування воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності. Текст декларації оприлюднений на сайті міністерства юстиції ФРН.

Учасники зустрічі засудили агресивну війну Росії проти України. Вони відзначили, що Російська Федерація грубо порушує міжнародне право, зокрема Статут ООН. У декларації засудили напади, вбивства та поранення цивільних, некомбатантів і військовополонених, зникнення дітей, систематичні та цілеспрямовані напади на об’єкти критичної інфраструктури, заподіяння шкоди медичним працівникам та медзакладам. А також пов’язане з війною сексуальне та гендерне насильство.

“Воєнні злочини та інші звірства не повинні залишатися безкарними. Переслідування за основними злочинами міжнародного права має для нас головний пріоритет”, — йдеться у декларації.

У документі також відзначили транскордонне співробітництво між країнами, передбачене національним законодавством.

“Для полегшення роботи слідчих органів, відповідальних за ці міжнародні злочини, важливо, щоб органи влади різних країн швидко й ефективно контактували між собою”, — зазначається у декларації.

Розслідування необхідно координувати на ранній стадії, відзначили правники. Сторони намагатимуться використовувати наявні та перевірені механізми, відповідно до їхніх повноважень.

Наприклад, Genocide Network продовжуватиме служити мережею національних координаційних центрів для сприяння обміну інформацією про розслідування воєнних злочинів. Також Європейська судова мережа (EJN) діятиме як мережа контактних пунктів для транскордонних судових органів. Крім того, Євроюст завдяки нещодавньому розширенню його прерогатив тепер може проводити розслідування на національному та міжнародному рівнях.

Крім того, міжнародні партнери мають намір поділитися своїми передовими практиками у роботі з потерпілими та свідками в рамках розслідування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У зустрічі взяли участь міністри юстиції Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, а також міністр юстиції і генпрокурор України, комісар ЄС з питань юстиції, генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду. “Берлінська зустріч” стала першою. Очікується, що міністри юстиції “Великої сімки” знову зустрінуться наступного року.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-29 17:52:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин