Мешканець Львівщини потрапив у реанімацію з ботулізмом

В реанімаційне відділення інфекційної лікарні у Львові потрапив 36-річний чоловік із підозрою на ботулізм. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Відомо, що 36-річний мешканець Золочівського району 27 та 31 травня їв м’ясну тушкованку домашнього приготування. Вже 1 червня він звернувся по медичну допомогу із такими симптомами: порушення зору, мовлення, ковтання та координації рухів.
Того ж дня чоловіка у важкому стані госпіталізували в реанімацію Львівської обласної інфекційної лікарні. Там йому негайно ввели протиботулінічну сироватку. Пацієнт перебуває під наглядом медиків.
Зазначимо, що це вже третій випадок ботулізму на Львівщині з початку 2025 року.
Нагадаємо, ботулізм може бути смертельно небезпечним, якщо хворому вчасно не ввести відповідну сироватку в лікарні.
Як відомо, збудник ботулізму має одну з форм, яка вкрита товстою капсулою (спора). Якщо вона потрапила на м’ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити її може лише автоклав, який є тільки на виробництвах.
Медики кажуть, що найпоширенішою причиною зараження ботулізмом є м’ясні консерви домашнього приготування. Після відкриття банки збудник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин, який значно сильніший від ціаністого калію. При цьому цей токсин розташований неоднорідно, тобто з’їсти консерву можуть десять людей, а захворіють одна-дві.
Зазначимо, ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків цієї хвороби можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими – ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте фіксують і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється при недотриманні відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- мерехтіння «мушок» перед очима,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність,
- виражена м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, закреп),
- порушення ковтання.
Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2025-06-02 17:06:00