Львівський портал

Мешканці Молдови проголосували проти вступу в ЄС. Санду каже про безпрецедентні фальсифікації

Попередні результати референдуму у Молдові свідчать, що мешканці цієї країни (без урахування діаспори) не підтримують фіксації європейського шляху у конституції. Зі свого боку президентка Мая Санду заявила, що відбулись безпрецедентні фальсифікації, включно з можливою купівлею 300 тисяч голосів. Про це повідомляє Львівський портал.

За даними Європейської правди, референдум щодо фіксації у конституції Молдови її шлях до ЄС проводили 20 жовтня одночасно з президентськими виборами.

При цьому влада та абсолютна більшість партій-учасниць передвиборчого процесу позиціонували референдум як голосування за чи проти наміру Молдови вступити до ЄС.

Однак після підрахунку даних з 85% дільниць підтримка відповіді «так» лише трохи перевищила 45%, при чому цей результат тривалий час лишається стабільним у ході підрахунку.

Видання наголошує, що фінальний офіційний відсоток буде суттєво відмінним, оскільки наразі не враховує основні закордонні дільниці. Голоси діаспори складають близько 15% від усіх голосів, тож за їхньої підтримки відповідь «так» може набрати більше 50%. Однак виборці, що голосували всередині Молдови, не продемонстрували підтримки європейської інтеграції. Зокрема, навіть у Кишиневі підтримка європейського вектора лише трохи перевищує 55%.

Тим часом президентка Мая Санду під час виступу в своєму передвиборчому штабі вже заявила про безпрецедентні фальсифікації та наголосила про наявність доказів масштабної купівлі голосів.

«Ми маємо чіткі докази того, що ці злочинні групи ставили за мету купити 300 000 голосів», – цитує Санду Європейська правда.

Водночас президентка Молдови не стала стверджувати, що купівля голосів була здійснена – її промова лишила варіанти трактування. Відповідати на уточнюючі запитання вона відмовилася.

У своїй промові Мая Санду наголосила, що «безпрецедентний напад на свободу і демократію» тривав кілька місяців, і за цим стоять злочинні угруповання та іноземні сили, які «атакували нашу країну десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою».

Як відомо, раніше влада Молдови неодноразово заявляла про спроби «зламу виборів» з боку групи Ілана Шора, що засуджений у Молдові за крадіжку мільярда євро з трьох банків, а також владу Росії, де зараз переховується Шор.

Разом із тим Мая Санду не зробила чіткої заяви щодо визнання нею результатів виборів. «Ми чекаємо на остаточні результати і будемо ухвалювати рішення», – заявила вона.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: соцмережі Маї Санду

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-21 10:07:22