newstop

Медики виявили новий симптом коронавірусу

Якщо ви перестали відчувати запахи, то необхідно терміново звернутися до лікаря



Раптова втрата нюху (аносмія, – ред.) може бути ще одним симптомом зараження новим різновидом коронавірусу. Про це пише BBC з посиланням на заяву Британської асоціації оториноларингології (ENT).

Цей симптом може проявлятися при відсутності інших ознак захворювання, тобто такі пацієнти можуть бути прихованими носіями Covid-19, відзначають медики.

За даними організації, є переконливі докази, що цей симптом з’являвся у коронавирусных пацієнтів у Південній Кореї, Китаї та Італії.

У Великобританії, США, Франції та північної Італії відзначається раптове зростання випадків аносмія, говориться в спільній заяві професора Клер Хопкінс з Британського товариства рінологів і професора Нирмала Кумара з асоціації оториноларингології

“Ці пацієнти можуть бути одними з раніше невідомих прихованих носіїв, які сприяли швидкому поширенню Covid-19. На жаль, симптоми цих пацієнтів не відповідають нинішньому критерієм для здачі аналізів або самоізоляції”, – йдеться в заяві.

Лікарі рекомендують враховувати цей симптом як один з інструментів для виявлення коронавирусных пацієнтів, які не страждають від високої температури або сухого кашлю.

“Існує ймовірність, що якщо будь-якого дорослого з аносмией, але без інших симптомів попросять самоізолюватися на сім днів, ми могли б зменшити кількість безсимптомних хворих, які продовжують діяти як переносники, не усвідомлюючи необхідність самоізоляції”, – кажуть у ENT.

Раніше 62-річна заступник міністра охорони здоров’я Британії Надін Доррис, яка перехворіла коронавірусом, розповіла, що втратила нюх і смак після хвороби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, про аносмія як про симптом коронавіруса говорив німецький вірусолог професор Хендрік Стрик. За його словами, втрата смаку і нюху на кілька днів спостерігалася у двох третин надходили до нього пацієнтів.



Джерело: www.112.ua