Масове отруєння у ресторані Кацуріна: що показав аналіз у лабораторії

Лабораторне дослідження, проведене після масового отруєння у ресторані «Китайський привіт», не виявило сальмонели у відібраних зразках птиці і яєць. Про це Львівському порталу повідомили у лабораторії Держпродспоживслужби Львівщини.
«Фахівці оперативно провели низку лабораторних досліджень, на які відібрали зразки сировини, зокрема яєць і м’яса птиці. За результатами досліджень у зразках яєць та м’яса птиці сальмонел не виділено», – вказано у повідомленні.
Що ж тоді стане причиною масового отруєння відвідувачів у ресторані, поки незрозуміло. Втім відомо, що на аналіз, крім продуктів, відбирали й зразки змивів із поверхонь у закладі та проби води.
Зазначимо, напередодні у Львівському обласному центрі контролю та якості хвороб сповістили, що у шістьох госпіталізованих хворих виявили сальмонелу. Про те, що збудником масового отруєння у ресторані «Китайський привіт» була саме ця бактерія, раніше говорила й очільниця цього центру Наталія Іванченко-Тімко. Але який саме продукт був інфікований сальмонелою, тоді ще не з’ясували.
Загалом в інфекційну лікарню потрапили 75 людей, серед них було дев’ятеро дітей. Встановлено, що вони харчувались у ресторані «Китайський привіт» та їли один і той самий десерт – Сінгапурський чізкейк.
Всі пацієнти скаржились на високу температуру, нудоту, блювоту, діарею, біль у животі та загальну слабкість.
Як відомо, сальмонелу можна підхопити не лише через заражені продукти (м’ясо, яйця, молочні продукти, овочі та фрукти), а й через воду та інфіковані побутові предмети та поверхні. Саме тому медики наголошують на важливості гігієни рук після походу у вбиральню.
Нагадаємо, ресторан «Китайський Привіт» у Львові відкрили 13 липня на вул. Вороного, 3. Про масове отруєння людей стало відомо 16 липня. Власником закладу є відомий ресторатор Міша Кацурін, він теж отруївся і потрапив у лікарню. Він запевнив, що всім постраждалим оплатять лікування.
Водночас сам ресторан після спалаху інфекції відразу закрили. Там проводили перевірку, відбирали зразки для проведення лабораторних досліджень. Ресторатор також додав, що в закладі утилізують абсолютно всі продукти, незалежно від епідрозслідування.
Поліція почала розслідування за фактом масового отруєння у нововідкритому ресторані східної кухні. Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 325 ККУ (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).
Санкція статті передбачає від 17 до 51 тисячі гривень штрафу або арешт до шести місяців, або обмеження чи позбавлення волі до трьох років.
Фото: лабораторія Дежпродспоживслужби Львівщини, Zaxid.net
Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2025-07-22 13:32:00