Україна і світ

Масований ракетний удар по Україні 31 жовтня – все, що відомо

Російські загарбники завдали ранкового масованого ракетного удару по містам України 31 жовтня. Росія обстріляла об’єкти критичної інфраструктури на Київщині, в Харкові, Запоріжжі, Черкащині та на Буковині.

На Львівщині, Хмельниччині та Вінниччині ракети збили. В останніх двох уламки завдали шкоди цивільним об’єктам.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що внаслідок російських обстрілів зранку 31 жовтня постраждали 13 людей.

Командування повітряних сил повідомило, що сили ППО збили 44 крилаті ракети, запущені по Україні. Загалом Росія запустила їх 50.

Крилаті ракети Х-101/Х-555 запускали з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область).

Ситуація з вибухами у містах

Перші вибухи у Києві почули близько 8.00. Голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив, що на Київщині спрацювала ППО та закликав залишатися у безпечних місцях. Згодом міський голова столиці Віталій Кличко повідомив про атаку ворога по об’єктах критичної інфраструктури.

— Частина столиці знеструмлена. В деяких районах немає водопостачання. Всі служби працюють, – написав він.

Близько 8:30 очільник Кулеба проінформував, що є прильоти в одній з громад та додав, що в області застосовується обмеження електроенергії.

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив про вороже влучання в об’єкт критичної інфраструктури у місті.

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що ворог завдав удар по Харкову та Чугуївському району області, попередньо – ракетами комплексу С-300, які запустили з Бєлгорода.

Через російську атаку у Харкові тимчасово не відбувається рух тролейбусів та трамваїв – містом курсують автобуси.

На Вінниччині українські сили ППО збили ворожу ракету, але вона впала на цивільні об’єкти. Як повідомив голова ОВА Сергій Борзов, є руйнування, але загиблих чи поранених немає. На місці працюють спецслужби і ДСНС.

Через російську атаку у Черкаській області знеструмлено частину області. Начальник ОВА Ігор Табурець повідомив, що на місці працюють аварійні служби.

Через атаку по Запоріжжю у місті виникли відключення енергопостачання. Голова ОВА Олександр Старух повідомив про пошкодження об’єктів критичної інфраструктури.

На Кіровоградщині ворог поцілив в один з енергетичних об’єктів в районі Світловодська. За словами голови ОВА Андрія Райковича, попередньо – без жертв, наразі триває ліквідація наслідків пожежі.

Приліт російської ракети зафіксований в Чернівецькій області, внаслідок чого пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури.

На Дніпропетровщині міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про влучання у промислове підприємство. Він додав, що є руйнування, але обійшлося без жертв.

Керівники ОВА у Хмельницькій, Одеській, Львівській та Полтавській областях повідомили про успішне збиття ракет силами ППО. За словами очільника ОВА Хмельниччини Сергія Гамалія, внаслідок збиття ракет на території області уламки ракети впали на цивільний об’єкт – потерпілих немає.

Росія пошкодила 18 об’єктів – більшість енергетичні

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок ранкової атаки уражені десять регіонів, в яких пошкоджено 18 об’єктів, більшість із яких енергетичні.

Знеструмлено сотні населених пунктів у семи областях України. На Київщині, Запоріжжі, Дніпропетровщині, Харківщині тривають локальні аварійні відключення.

— Наслідки могли бути набагато гіршими. Але завдяки героїчній та професійній роботі ППО з понад 50-ти випущених по нашій території ракет збито 44. Дякую бійцям, які захищають наше небо, – заявив Шмигаль.

Він також подякував енергетикам, які в ці хвилини ліквідовують наслідки російських атак.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба наголосив, що Росія воює з мирним населенням.

— Замість того, щоб воювати на полі бою, Росія воює з мирним населенням. Не виправдовуйте ці напади, називаючи їх “відповіддю”. Росія робить це тому, що в неї все ще є ракети та бажання вбивати українців, – написав Кулеба.

Росіяни витрачають річні бюджети деяких регіонів на день заради обстрілів цивільної інфраструктури України, зазначив керівник Офісу президента Андрія Єрмак.

Він підкреслив, що українська ППО працює ефективно, але закликав надати більше сучасних систем, щоб збільшити щільність захисту українського неба.

— Наша ППО працює ефективно, але для 100% збиття російських повітряних цілей нам потрібно більше сучасних систем, більше батарей, більше авіації, щоб збільшити щільність. Немає часу на зволікання. В нас велика країна.

Посол США Бріджит Брінк відреагувала на ранкові обстріли України. У Twitter вона написала, що працівники посольства були змушені ховатися у бомбосховищі, як мільйони українців.

Брінк назвала російські атаки “бездушними та варварськими”, і зазначила, що їхня мета – залишити країну в холоді та темряві напередодні зими.

Російська ракета впала у Молдові

Росія вперше з початку повномасштабного вторгнення в Україну завдала руйнувань країні, яка не бере участі у війні. Так, у Молдові у селі Наславча Окницького району впала російська ракета. Про це повідомило МВС Молдови.

Фото: МВС Молдови

У відомстві додали, що ракету збила українська система ППО, а уламки впали на територію Молдови. Поліцейські оточили район падіння ракети, щоб уникнути можливих небезпек.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас Міноборони Молдови повідомило, що системи повітряного спостереження армії країни не зафіксували незаконних польотів у повітряному просторі Молдови.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-31 17:27:43