Україна і світ

Маляр про військовий облік жінок: Нікого на фронт насильно не відправляють

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку немає і ніякої зради через жовтневі зміни немає також.

– Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі не має гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій, – зазначила вона у себе в Facebook 19 серпня.

За її словами, Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України пропонує внести зміни до відповідних законодавчих і нормативних актів в частині взяття жінок на військовий облік:

  • скорочення переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, відповідно до нинішніх потреб ЗСУ.
  • добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку.
  • визначення, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше, ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Маляр підкреслила, що обов’язковість постановки на військовий облік жінок, які мають визначені військово-облікові спеціальності – це норма закону, і ані Міноборони, ані Генштаб змінювати його не можуть.

– Якщо буде змінено цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає. Від себе ми підготували пропозиції щодо цих змін у бік добровільності, і наш варіант законопроекту знаходиться зараз на погодженні в інших міністерствах – такий порядок. Але приймати рішення буде Парламент, – вказала вона.

Заступниця нагадала, що з 2014 року, за її даними, “жодна жінка примусово на фронт не потрапила – лише за її згодою”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Ганна Маляр

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-20 00:16:57

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин