Україна і світ

Мʼясо на Різдво: найкращі ідеї та рецепти


Різдво – це час сімейних традицій, які обов’язково супроводжуються апетитними святковими стравами.

Готувати мʼясо на Різдво – це наша українська традиція. Наші господині вміють здивувати!

Отже, якщо ви шукаєте ідеї, яке м’ясо приготувати на Різдво, ми зібрали найкращі рецепти – детальніше читайте в матеріалі.

Яке мʼясо готувати на Різдво

Запечене м’ясо – одна з головних страв на різдвяному столі.

Соковита свинина або яловичина, натерта спеціями й запечена до хрусткої скоринки, стане прикрасою свята.

Смажені відбивні, запечена рулька чи ароматні реберця з медово-гірчичним соусом точно підкорять серця гостей.

А рулет з яловичини з чорносливом стане справжньою окрасою столу.

Курка чи качка – це також гарний вибір для різдвяного столу. Птицю можна запекти цілою з апельсинами чи лимоном, приготувати у вершковому соусі або нафарширувати яблуками, овочами та горіхами.

Також неабиякою популярністю в багатьох регіонах України користуються курячі рулети зі шпинатом чи сиром – смачно й ефектно!

Запечена свинина з медом і гірчицею: рецепт

Окрім рекомендованих спецій, можна також взяти приправу до шашлику.

Інгредієнти:

  • свинячий ошийок – 1,5 кг
  • мед – 2 ст. л.
  • гірчиця – 2 ст. л.
  • часник – 4 зубки
  • сіль, перець, паприка – до смаку

Приготування:

  1. Свинячий ошийок натріть сумішшю спецій, меду й гірчиці.
  2. Зробіть надрізи та нашпигуйте в нарізаний.
  3. Загорніть м’ясо у фольгу, залиште маринуватися на 2-3 години за кімнатної температури, а краще – помістіть у холодильник на ніч.
  4. Запікайте м’ясо в духовці за 180 градусів близько 1,5 години. Розкрийте фольгу за 20 хвилин до готовності.

Качка з яблуками та чорносливом: рецепт на Різдво 2024

Качка з яблуками та чорносливом: рецепт на Різдво 2024

Запечена качка символізує достаток, тому їх часто готують на зимові свята.

Інгредієнти:

  • качка – 2 кг
  • яблука – 3 шт.
  • чорнослив – 100 г
  • мед – 1 ст. л.
  • сіль, перець, гранульований часник, паприка, розмарин – до смаку
  • яблучний оцет – 5 ст. л.
  • вода – близько 3 л

Приготування:

  1. Підготовлену качку викладіть в каструлю та залийте водою з яблучним оцтом. Залиште на 1 годину.
  2. Потім качку промийте та злегка обсушіть.
  3. Поєднайте у мисочці сіль, перець, гранульований часник, паприка, розмарин.
  4. Отриманою сумішшю спецій гарно натріть качку.
  5. Начиніть її яблуками і чорносливом. Помістіть в холодильник на 5-8 годин.
  6. Змастіть качку медом та запечіть у духовці за 190 градусів близько 2 годин. Качку варто періодично поливати соком, що виділяється.

Домашня ковбаса – без неї та Різдво, не Різдво

Домашня ковбаса

Домашню ковбасу готують в усіх регіонах України. Домашня, запашна та неймовірно апетитна – що може бути смачніше?!

Рецепт домашньої ковбаси тут.

Яке мʼясо можна приготувати на Різдво щоб здивувати та потішити рідних та гостей? Як щодо реберець в апетитному соусі?!

Реберця в медово-гірчичному соусі

Дуже смачно та красиво. Гості будуть у захваті!

Інгредієнти:

  • свинячі реберця – 1 кг
  • мед – 2 ст. л.
  • гірчиця – 2 ст. л.
  • часник – 3 зубки
  • соєвий соус – 2 ст. л.
  • олія – 2 ст. л.
  • сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Реберця промийте, обсушіть і наріжте порційними шматками.
  2. Для маринаду в окремій мисці змішайте мед, гірчицю, соєвий соус, часник, подрібнений на прес і олію. Додайте сіль і перець до смаку.
  3. Змастіть реберця соусом і залиште маринуватися на 1 годину.
  4. Викладіть реберця на деко, застелене пергаментом, і запікайте за 180 градусів близько 50 хвилин, періодично поливаючи їх соусом для отримання карамелізованої скоринки.

Подавайте гарячими, прикрасивши зеленню.

Рулет з яловичини з чорносливом на Різдво 2024

Рулет з яловичини з чорносливом на Різдво 2024

Інгредієнти:

  • яловичина (філейна частина) – 1 кг
  • чорнослив без кісточок – 100 г
  • часник – 2 зубки
  • сіль, чорний перець – до смаку
  • олія – 3 ст. л.
  • томатна паста – 1 ст. л.
  • трави (чебрець, розмарин та інші до вашого смаку) – за бажанням

Приготування:

  1. Яловичину розріжте на дві частини. Кожен шматок м’яса викладіть у пакет та відбийте, щоб вона була рівною по товщині. Посоліть і поперчіть до смаку.
  2. Чорнослив подрібніть і змішайте з пропущеним через прес часником, за бажанням, з травами.
  3. На м’ясо викладіть начинку з чорносливу і загорніть рулет. Закріпіть краї зубочистками.
  4. Обсмажте рулет на розігрітій сковороді до золотистої скоринки з усіх боків.
  5. Потім перекладіть у змащену олією форму для запікання.
  6. Запікайте в духовці за 180 градусів близько 50 хвилин.
  7. За 10 хвилин до закінчення приготування змастіть рулет томатною пастою.
  8. Готовий рулет з яловичини охолодіть, наріжте на порційні шматки та подайте до святкового різдвяного столу.

Курка з лимоном

Інгредієнти:

  • курка (ціла) – 1,5 кг
  • лимон – 1 шт.
  • часник – 4 зубки
  • соєвий соус – 5 ст. л.
  • майонез – 3 ст. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • сіль, чорний перець – до смаку
  • розмарин, чебрець – за бажанням

Приготування:

  1. Курку ретельно промийте та обсушіть.
  2. Для маринаду до майонезу додайте соєвий соус, оливкову олію, сіль, перець, трави та пропущений через прес часник. Усе гарно перемішайте.
  3. Курку змастіть маринадом, викладіть у миску, накрийте харчовою плівкою та залиште маринуватися за кімнатної температури на 2 години або в холодильнику на 4-5 годин.
  4. Лимон розріжте на кілька частин, виділіть кісточки та покладіть всередину курки.
  5. Запікайте курку в духовці за 190 градусів близько 1 години 20 хвилин, поливаючи її соком з форми.

Курячі рулети зі шпинатом та сиром

Яке м'ясо приготувати на стіл на Новий рік 2025 рецепти та ідеї

Інгредієнти:

  • куряче філе – 4 шт.
  • шпинат – 2 пучки
  • твердий сир – 150 г
  • часник – 2 зубки
  • оливкова олія – 2 ст. л.
  • сіль, чорний перець – до смаку

Приготування:

  1. Курячі філе відбийте, щоб вони стали рівними по товщині.
  2. Шпинат обсмажте на олію в сковороді з подрібненим часником до м’якості. Посоліть та поперчіть.
  3. На кожен шматок філе викладіть начинку зі шпинатом, посипте тертим сиром і згорніть в рулет.
  4. Обсмажте рулети з усіх боків на розігрітій сковороді з олією.
  5. Перекладіть рулети у форму для запікання та готуйте в духовці за 180 градусів близько 25 хвилин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Бажаємо вам смачного Різдва!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-05 18:26:00