Львівський портал

Львівську обласну лікарню передали у державну власність: що тепер зміниться

Сесія Львівської обласної ради 6 серпня дозволила безоплатно передати весь майновий комплекс Львівської обласної клінічної лікарні зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Львівської області у державну власність. Тепер на її базі буде діяти клініка Львівського медуніверситету. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облради.

Із такою ініціативою виступило Міністерство охорони здоров’я України та сам Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

На сесію приїхав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він наголосив, що створення університетських клінік та лікарень в Україні є незворотним, оскільки це – частина стратегії розвитку вищої медичної освіти.

«Європейській досвід функціонування університетських лікарень має бути реалізований і в Україні. І саме Львівщина заслуговує бути першою, адже вона вже довела, що здатна показувати результат і створювати інновації. Львівська обласна рада – перша, яка відреагувала на лист Міністерства охорони здоров’я щодо об’єднання обласної лікарні і медичного університету в єдиний технологічно-майновий навчальний комплекс.

Наша мета – забезпечити максимальну інтеграцію науково-педагогічної та лікувально-консультативної діяльності. На наш погляд, це сприятиме покращенню якості та конкурентоспроможності медичної освіти, а також покращить рівень надання медичної допомоги та медичного обслуговування людей, які проживають на території Львівської області. Беззаперечно, від цього виграє і громада, і регіон», – сказав Віктор Ляшко.

За його словами, МОЗ забезпечуватиме бюджетне фінансування для оплати комунальних послуг і енергоносіїв Львівської обласної лікарні, а також фінансуватиме реалізацію програм розвитку університетської лікарні.

«Ми за крок до затвердження урядом експериментального проєкту щодо запровадження сучасних підходів у медичній освіті. І першим учасником цього проєкту стає Львівський національний медичний університет. Це дозволить нам об’єднати кошти на фінансування освітнього процесу, науки, а також кошти на оплату послуг з медичного обслуговування населення. Це дасть змогу поєднати освітню і медичну складову підготовки здобувачів вищої медичної освіти», – підкреслив міністр.

Ректор Львівського медуніверситету Орест Чемерис зі свого боку додав, що створення університетської клініки дозволить забезпечити високий рівень практичної підготовки майбутніх медиків, удосконалити навички у практикуючих лікарів, медсестер та інших фахівців зі сфери охорони здоров’я.

Крім того, в такій університетській клініці зможуть зберегти професійні навички й викладачі, вдасться запроваджувати сучасні технології діагностики і лікування, залучити найкращих фахівців до надання медичної допомоги пацієнтами.

«Згідно зі стратегією розвитку медичної освіти Міністерство охорони здоров’я значну увагу приділяє розвитку університетських лікарень і власне Львівський медичний університет було визначено як пілотний проєкт у цьому напрямку. І дуже важливо: клініка матиме пріоритетне фінансування за програмою медичних гарантій», – пояснив Орест Чемерис.

Пріоритетна фінансування за програмою медичних гарантій означає, що послуги (або принаймні частина), які надаватимуть в новій університетській клініці, оплачуватиме держава, тому для пацієнтів вони будуть безкоштовними.

В управлінні майном спільної власності обласної ради запевняють, що колектив обласної лікарні збережуть. Зокрема, напередодні вже проводили зустріч із працівниками, під час якої обговорили процедуру їхнього переведення в іншу структуру зі збереженням робочих місць.

Водночас голова Львівської ОВА Максим Козицький, коментуючи прийняте облрадою рішення, пояснив, що тепер управління та розвиток Львівської обласної лікарні перейдуть до Львівського медуніверситету, який має найбільше клінічних кафедр у цьому медзакладі.

Дискусії у сесійній залі Львівської облради тривали близько п’яти годин, втім зрештою «за» проголосували 47 депутатів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-06 14:43:46