Львівський портал

Львівські лікарі зробили операцію на серці через маленький прокол на руці

Медики лікарні святого Пантелеймона замість відкритої операції на серці прооперували 53-річного львів’янина Івана Бебиха через прокол на руці лише в один сантиметр. На той момент чоловік перебував у передінфарктному стані. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.  

Іван Бебих пів року тому вперше відчув біль у грудях. Проміжки між больовими нападами скорочувались і чоловік звернувся до районної лікарні.

«Мені зробили кардіограму. Результати показали, що моє серце б’ється так, ніби я два тайми футболу відбігав. Але сильні задишка і біль в грудях з’являлися під час ходьби або підйому важких предметів. Напевно, через це я і знехтував дообстеженням та не розпочав лікування», – розповідає львів’янин. 

Нещодавно дорогою на роботу стан чоловіка погіршився. Він одразу звернувся по медичну допомогу, що врятувало йому життя.

«Це був передінфарктний стан. Це вже критичний момент, коли така сильна задишка у пацієнта з’являється навіть у стані спокою. Ми одразу провели коронарографію і виявили багатосудинне ураження коронарних артерій», – зазначив завідувач відділення кардіології та інвазивної терапії Василь Процько. 

Лікарі запропонували пацієнтові рекомендовану в такому випадку відкриту операцію на серці із розрізом грудної клітини та довготривалою реабілітацією, проте Іван Бебих категорично відмовився.  

Відтак було прийняте спільне рішення прооперувати пацієнта з ураженням коронарних артерій менш травмованим способом – через прокол на шкірі виконати стентування та балонну ангінопластику.  

Під час операції лікарі виявили чотири критичні звуження. Дві судини спеціалісти розширили стентами, ще дві з меншим звуженням – роздули балонами. Відтак повністю відновили нормальне кровопостачання серця.

Як все відбувалося, пацієнт бачив на власні очі, адже всю операцію був при свідомості. Вже наступного дня після операції чоловіка виписали. Він більше не відчуває задишки, може вільно ходити та повноцінно жити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-07 07:59:15