Львівський портал

Львівщина – у трійці лідерів за рівнем кишкових інфекцій. Що не їсти у спеку

Медики фіксують збільшення кількості гострих кишкових інфекцій по всій території України. Львівщина увійшла у трійку регіонів-лідерів. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

За п’ять місяців 2024 року в Україні зареєстрували 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій. Цей показник є більшим від торішнього, адже у 2023-му зафіксували 17 111 випадків.

Найбільше на гострі кишкові інфекції хворіють люди в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660).

У МОЗ пояснюють, що збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.

«У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду», – підкреслюють у відомстві.

Крім того, українцям нагадують, що слід ретельно мити руки та продукти, ретельно обробляти м’ясо та рибу, не вживати ту їжу, яка зберігалась із порушенням умов.

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

  • Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
  • Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
  • Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
  • Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
  • Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C. Не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години.
  • Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
  • Використовуйте якісну, очищену воду.
  • Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
  • При тривалій відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Влітку звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть лежати без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-19 15:00:06