Львівський портал

Львів візьме кредит на будівництво крематорію

Сесія Львівської міської ради дозволила ЛКП «Муніципальна обрядова служба» взяти 60 млн грн кредиту на будівництво крематорію. Відповідну ухвалу прийняли на засіданні 23 липня. «За» проголосували 37 депутатів.

Згідно з ухвалою комунальне підприємство зможе взяти до 60 млн грн кредиту у державному банку не більше ніж на 5 років. Відсоток має становити не більше ніж 7% річних із можливістю зменшення до 5% річних (за умови створення нових додаткових робочих місць).

Ці гроші ЛКП «Муніципальна обрядова служба» збирається витратити на будівництво крематорію. Потребу взяття кредиту у департаменті ЖКГ Львівської міськради пояснюють «важким матеріальним становищем».

Як уточнює директор департаменту ЖКГ Орест Тимчишин, позику візьмуть у тому державному банку, який буде готовий надати пільговий кредит за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Зазначимо, перший міський крематорій хочуть звести на Голосківському цвинтарі. Це має бути одноповерхова будівля, яку будуватимуть за проєктом маріупольських архітекторів. Саме їхня концепція перемогла у 2021 році на Всеукраїнському архітектурному конкурсі, який проводила мерія Львова.

Проєкт будівництва

Передісторія

Нагадаємо, питання про будівництво крематорію постало особливо гостро у 2019 році, коли з’ясувалось, що міські кладовища переповнені, а місця для поховань вистачить лише на кілька років.

За спорудження крематорію виступили більше 50% львів’ян, вони навіть зареєстрували відповідну петицію. Втім її спочатку не підтримали депутати Львівської міськради, один із їхніх аргументів – релігійний аспект кремації.

Водночас в УГКЦ відразу заявили: доктринальних перешкод стосовно кремації людського тіла немає, хоча церква справді надає перевагу традиційному похованню. Згодом за будівництво крематорію у Львові виступили глави усіх конфесій. Також священнослужителі наголосили на тому, що після кремації прах все одно потрібно віддавати землі.

Для роботи крематорію Львів ще у 2020 році хотів придбати дві багаторівневі печі у лізинг. Але зробити це депутати не дозволили, оскільки за них довелося б суттєво переплатити: самі печі мали обійтися у 54 млн грн, а за три роки лізингу із міського бюджету треба було б дати ще майже 31 млн грн.

Завершити будівництво крематорію планували у 2022 році.

Додамо, що станом на 2021 рік традиційний похорон у Львові обходився мінімум у 18 тисяч гривень, натомість кремація тіла у по Україні у середньому коштувала до 5 тисяч гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-23 18:59:03