Львівський портал

Львів візьме черговий кредит на сміттєпереробний завод

Сесія Львівської міськради таки дозволила ще у 2024 році взяти 840 млн грн кредиту, левова частка якого піде на будівництво сміттєпереробного заводу. «За» відповідну ухвалу 12 вересня проголосували 55 депутатів.

У документі визначено, що 840 млн грн позики Львів бере у державному «Ощадбанку» на 5 років. Відсоток річних будуть переглядати щокварталу, але він не може перевищувати 22%.

Як уточнила директорка департаменту фінансової політики Львівської міськради Вікторія Довжик, 718 млн грн із взятих у кредит підуть саме на будівництво сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій.

Загалом 840 млн грн Львів візьме у кредит на реалізацію таких проєктів:

  • будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13;
  • будівництво моста на перехресті вулиць Т. Шевченка – о. Омеляна Ковча (існуючий визнали аварійним ще у 2008 році);
  • реконструкція системи живлення власних потреб ТЦ «Північна» на вул. Пластовій, 12 із можливістю приєднання джерела аварійного живлення та запуску від нього;
  • капремонт ЦНАПів для ветеранів на вул. Шевченка, 374 та на вул. Липинського, 11.

Зазначимо, Львівська міська рада у липні вже двічі намагалась взяти черговий кредит (трохи більше 1 млрд грн), 840 млн грн із якого мали піти саме на сміттєпереробний завод. Востаннє на позачерговій сесії 30 липня ухвалу прийняти не змогли, бо між депутатами не було консенсусу.

Як відомо, необхідність додаткового фінансування у мерії пояснюють технологічними труднощами, що виникли під час будівництва заводу.

На сесію 12 вересня міський голова Львова Андрій Садовий пропонував включити до порядку денного окремо питання про кредит на добудову сміттєпереробного заводу. Проте депутати виступили проти, пояснюючи це тим, що напередодні посадовці міської ради їм називали різні суми.

Передісторія

Станом на 1 серпня 2024 року готовність сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 оцінюють у 65%. При цьому добудувати його вкотре не встигнуть вчасно, тепер дату завершення робіт змістили на лютий 2025 року.

Будує сміттєпереробний завод у Львові польська фірма Control Process S.A. Її обрав ЄБРР на заміну переможця тендеру, яким був консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва).

Станом на лютий 2022 року контракт із генпідрядником був укладений на 36,6 млн євро кредиту. Згодом у мерії заявили, що через зміну курсу валют і війну будівництво сміттєпереробного заводу може подорожчати, однак на скільки, не уточнили.

Загалом про сміттєвий завод на вул. Пластовій, 13 говорять ще з 2018 року. Щоразу у мерії називають нові дати реалізації цього проєкту, адже довгий час фактичні роботи так і не розпочинались.

У лютому 2022 року, за кілька днів до повномасштабного вторгнення РФ, на Пластовій зрештою почали земляні роботи. До кінця 2022-го сюди вже планували завезти обладнання, а у 2023 році його мали б під’єднати. Запрацювати завод мав у серпні 2023-го, потім кінцевий термін перенесли на початок 2024-го. Тепер ця дата вкотре зміщується.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: соцмережі Андрія Садового

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-12 10:04:27