Україна і світ

Літак Пелосі вилетів з Тайваню

У середу після 18.00 за місцевим часом літак ВПС США зі спікером палати представників Ненсі Пелосі та п’ятьма іншими законодавцями-демократами вилетів із Тайбея, завершивши символічний візит до частково визнаного Тайваню на високому рівні.

Про це пише WP.

Як уточнюється, делегація США провела в Тайвані загалом менше 24 годин. Цей візит став перевіркою дипломатичного характеру Тайбея, а також можливістю дати зрозуміти високопоставленим політикам усього світу, що вони можуть особисто продемонструвати підтримку тайванської демократії, незважаючи на активний спротив Пекіна. Те, що візит відбувся та пройшов без проблем, є успіхом для Тайваню.

Однак ця поїздка означає, що Тайвань готується до ще більшої економічної та військової “відплати” з боку Пекіна, який вважає острів своєю територією.

Китайська армія запланувала навчання навколо Тайваню з четверга по неділю, а китайські агенції оголосили про зупинення експорту піску на острів та імпорту цитрусових та риби звідти вже відсьогодні.

– Китай готовий зробити подальші кроки, і ми очікуємо, що вони продовжать реагувати у довгостроковій перспективі, – зазначив офіційний представник Білого дому Джон Кірбі.

Відбиваючи складну динаміку, пов’язану з візитом Пелосі, багато тайванців висловили підтримку, але на острові також проводилися невеликі акції протесту групами, до яких входили прихильники об’єднання з Китаєм.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Враховуючи витрати та ризики надмірної реакції Пекіна, деякі, зокрема представники Білого дому, стверджували, що спікеру не слід їхати на Тайвань. Але Пелосі захищала свій вибір на пресконференції в Тайбеї в середу, заявивши, що її візит “відчиняє двері” для покращення економічних обмінів між Тайванем та Сполученими Штатами.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-03 18:53:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин