Україна і світ

Лише реорганізація: Держкіно не збирається ліквідовувати Довженко-Центр

У Державному агентстві України з питань кіно заявляють, що не мають наміру ліквідувати Довженко-Центр, а лише хочуть реорганізувати його.

Так, від структури Центру відділять державне підприємство Українська анімаційна студія, яке приєднали до нього в 2019 році.

Також у Центру заберуть повноваження щодо архівування та зберігання українських фільмів та передадуть їх державній установі Науковий центр кінематографії України. Про це йдеться у заяві Держкіно.

Усі інші завдання та функції залишаються за Центром.

У Держкіно також пояснили, чому ухвалили рішення про реорганізацію. Насамперед – щоб сприяти розвитку національної анімації.

– Нині в Україні існує вкрай обмежена кількість анімаційних студій. Усі діючі мають виключно приватну форму власності. До 2019 року було державне підприємство Українська кіностудія анімаційних фільмів, яка існувала в Києві понад 60 років… Заснована в 1959 році шляхом виділення зі складу державної Київської студії науково-популярних фільмів, але, на жаль, ліквідована у 2019 році, – йдеться у відомстві .

Ба більше, за даними Держкіно, Довженко-Центр має борг за утримання нежитлових приміщень у розмірі 300 тис. грн. Також у заяві зазначають, що Довженко-Центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом та архівною установою, створеною для цього.

Персонал обіцяють не звільняти – запропонують їм місця на аналогічних посадах у новій організації.

Раніше ми писали, що Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженка-Центру, що фактично означає ліквідацію національного кіноархіву.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Довженко-Центр

Довженко центр
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-18 09:43:56