Україна і світ

Ліні Костенко виповнилося 94 роки: цікаві факти з життя поетеси

19 березня 2024 року виповнюється 94 роки українській поетесі Ліні Костенко, яку називають живим класиком української літератури.

Факти ICTV пропонують згадати найцікавіші факти з життя людини-епохи.

Цікаві факти про Ліну Костенко

  • Залізна жінка

Таке прозвання Ліна Василівна отримала через впертість та неабияку сміливість. Вона завжди говорила та писала, що хотіла. Навіть коли її колеги боялись репресій та мовчали, відкрито критикувала владу. Таку незламність поетеса успадкувала від бабусі.

Зараз дивляться

Поетеса два рази виходила заміж. Перший раз – за поляка Єжи-Яна Пахльовського. У шлюбі народилася донька Оксана, що теж стала поетесою. Вдруге – за директора Кіностудії імені О. Довженка Василя Цвіркунова. У цьому шлюбі народився син Василь.

  • Відмова від звання Героя України

Вручити звання їй хотіли у 2005 році, проте вона відмовилася навідріз. За словами письменниці, їй не потрібні жодні нагороди, бо поет спілкується з народом через слово.

  • Проза Костенко

За все життя Ліна Василівна написала лише один прозаїчний твір – роман Записки українського самашедшого, що вийшов у грудні 2010 року. Роман практично одразу став українським бестселером. Попит був такий, що навіть зʼявилися піратські передруки.

  • Екранізація творів

Один твір письменниці екранізували. Це – кіносценарій Перевірте свої годинники 1963 року. У ньому розповідається про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли у 1964 році, але його так і не побачили глядачі.  Сценарій так переробили, що Костенко врешті відмовилася від авторства.

Після презентації роману у 2010 році Ліна Костенко рідко з’являється на людях та не дає інтерв’ю, але продовжує творити та нерідко висловлюється про події в українському суспільстві. Після повномасштабного вторгнення вона сказала, що тепер “терпіти не може росіян“.

Поетеса нині проживає у Києві.

Найактуальніші вірші Ліни Костенко

Ліна Костенко писала вірші про кохання, про жінок, про Україну. Усі вони наповнені глибокими думками про справжні цінності.

Найвідоміші та найактуальніші вірші – І все на світі треба пережити, Крила, Моя любове, Страшні слова, коли вони мовчать.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-19 08:23:13

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин