Україна і світ

Лікування страху павуків також допомагає знизити страх висоти — дослідження

Команда вчених Рурського університету в Бохумі під час дослідження спростувала давню точку зору, що для лікування різних страхів необхідно використовувати різні методи впливу. Вчені з’ясували, що терапія страху павуків також знижує страх висоти.

Страх рідко приходить один

Саме такий результат показав експеримент, під час якого вчені обстежили 50 осіб, які страждають від страху павуків і висоти. Хоча вони лікували тільки боязнь павуків, страх висоти також зменшувався в процесі.

– Страх рідко приходить один. Пацієнти, які страждають від одного страху, часто згодом розвивають інший, – каже провідна авторка дослідження Ірис Кодзага.

Як проходило дослідження

За словами вчених, найефективнішим методом лікування є вплив: стикаючись із ситуаціями або стимулами, що викликають страх, під наглядом психотерапевта, пацієнти вчаться долати свій страх.

Зараз дивляться

Вимірювання включали суб’єктивні дані зі спеціальних опитувальників про страх павуків і висоти. Крім того, дослідники зібрали кількісні поведінкові показники, що вказують, наскільки учасники наважилися наблизитися до павуків або як далеко вони могли піднятися на високу церковну вежу.

Універсальні методи терапії

У підсумку з’ясувалося, що експозиційна терапія страху павуків знизила страх висоти в середньому на 15%.

– Це відкриття може означати, що ми зможемо переосмислити терапевтичні підходи і, можливо, розробити більш універсальні методи, – каже Ірис Кодзага.

Щоправда, за словами вчених, поки що неясно, як саме цей ефект переноситься з одного страху на інший. Можливо, йдеться про якийсь спільний знаменник, який поки що неочевидний. Тому потрібні подальші дослідження, резюмують учені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-11 15:49:48

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин