Лікарка розказала, кому, крім вагітних, обов’язково потрібна фолієва кислота і що це за вітамін
Переконання, що фолієва кислота конче потрібна лише вагітним і жінкам, що планують материнство, хибне.
Ця синтетична версія водорозчинного вітаміну групи В незамінна не лише для цієї категорії людей. Лікарка–терапевт Яна Гіманова на прохання Фактів ICTV детально розкаже про користь, правила прийому та протипоказання до фолієвої кислоти.
Для чого потрібна фолієва кислота
Зараз дивляться
Фолієва кислота допомагає організму виробляти червоні кров’яні клітини. До речі, часто анемія може розвиватися не через нестачу заліза, а саме через дефіцит фолієвої кислоти.
– Загалом, фолієва кислота впливає на здоров’я в цілому, включаючи фізичне, психічне і репродуктивне – говорить Яна Гіманова.
Також рівень фолієвої кислоти впливає:
- на поділ та ріст клітин у організмі;
- метаболізм амінокислот і синтез ДНК;
- синтез червоних та білих клітин крові;
- стан серця, допомагаючи знизити ризик серцевих захворювань;
- зменшує тяжкість та прояви депресії та розладів настрою.
Кому потрібно приймати цей вітамін
Фолієва кислота необхідна жінкам, які планують вагітність та перед зачаттям для зменшення ризику нейротрубчатих дефектів плоду.
Дослідження з цього приводу показують, що добавки фолієвої кислоти можуть знизити ризик передчасних пологів.
Яна Гіманова називає й інші категорії, що потребують прийому фолієвої кислоти.
Це люди, які вживають алкоголь. Дефіцит фолієвої кислоти підтверджений у більш ніж 60% людей із хронічним алкоголізмом.
Ще – пацієнти із захворюванням кишківника, з цукровим діабетом та люди з недостатнім чи незбалансованим харчуванням.
Як правильно приймати
Синтезувати фолієву кислоту людський організм самостійно не може. Тому потребує її надходження ззовні, зокрема, із харчовими продуктами.
Багатими на фолієву кислоту є овочі (особливо темно-зелені листові овочі), фрукти та фруктові соки, горіхи, квасоля, горох, морепродукти, яйця, молочні продукти, м’ясо, птиця та зерно.
А шпинат, печінка, спаржа та брюссельська капуста входять до числа продуктів з найвищим рівнем фолієвої кислоти.
– Якщо після врегулювання раціону харчування вміст фолієвої кислоти залишається низьким, тоді її приймають у таблетованій формі або в ін’єкціях після їжі, – пояснює лікарка.
Однак вона наголошує, що дефіцит фолієвої кислоти в організмі може діагностувати тільки лікар. І саме він підбере необхідне дозування та форму приймання препарату.
Рекомендовані добові дози – Recommended Dietary Allowance (RDA) :
- народження до 6 місяців – 65 мкг;
- вік 7-12 місяців – 80 мкг;
- вік 1-3 роки – 150 мкг;
- вік 4-8 років – 200 мкг;
- вік 9-13 років – 300 мкг;
- вік 14-18 років і старші – 400 мкг.
Протипоказання
Особливо обережними слід бути тим, у кого була алергічна реакція на фолієву кислоту, а також тим, хто має низький рівень вітаміну В12 або анемію.
Не варто приймати цей вітамін пацієнтам, що перебувають на гемодіалізі і тим, у кого діагностовано онкологію.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-26 16:53:28