Лікарка пояснює, що робити, щоб не отруїтися фруктами і ягодами, і які з них становлять небезпеку
Експертка пояснює, чому фрукти і ягоди, які у великій кількості зараз продаються у магазинах і на базарах, можуть становити небезпеку для здоров’я. І як цієї небезпеки уникнути.
Влітку ми, користуючись моментом, налягаємо на вітаміни. Найбільшою популярністю особливо серед дітей, користуються фрукти і ягоди. Не заморські, що продаються в супермаркетах цілий рік, а свої, звичні для наших українських садів і баштанів.
Проте, постійний експерт Фактів ICTV лікарка Марина Єріна запевняє, що у неї додалося пацієнтів саме з отруєннями оцими вітамінними смаколиками.
Отож, які фрукти і ягоди з базару чи й з магазину, становлять реальну небезпеку для здоров’я, особливо дитячого?
– Найбільше людей звертаються за допомогою до медиків з отруєннями кавунами, динями, огірками, капустою, – запевняє лікарка.
З кавунами і динями зрозуміло – винні нітрати.
– Ви не помиляєтеся, підвищений вміст нітратів і розмноження бактерій в м’якоті плоду найчастіше призводять до отруєння баштанними, – говорить Єріна.
Проте, за словами лікарки, нітрати винні у більшості отруєнь, не тільки після споживання кавунів та динь.
Азотні добрива широко і щедро застосовують для того, щоб городина швидше росла і дозрівала.
Наче й мета зрозуміла і похвальна, щоб скоріше порадувати нас улюбленими овочами, проте, часто це відбувається якраз на шкоду споживачеві.
Добрива цього виду можуть накопичуватися в ґрунті, потрапляти в ґрунтові води та, як наслідок, концентруватися в продуктах (переважно в зелені, огірках і кавунах).
Нітрати можуть серйозно зашкодити здоров’ю також, якщо ви придбали недостиглі фрукти, приміром, абрикоси.
Біль у животі і пронос – не все, чим може загрожувати така необачність.
Нітрати можуть викликати алергію, порушення в роботі щитоподібної залози та шлунково-кишкового тракту.
– Якщо після того, як ви, чи ваші діти, поласувавши ягодами чи фруктами, відчули слабкість, нудоту, різке підвищилася температури, – бігом до лікаря, – застерігає Єріна.
За її словами, швидше за все, причина в токсикоінфекції.
Таке може статися і тоді, коли до рота потрапив фрукт чи овоч з пошкодженою шкіркою, бо під час транспортування і зберігання у м’якоті можуть розмножуватися хвороботворні мікроорганізми.
– Саме тому я категорично не рекомендується купувати половинки чи четвертинки кавунів та динь, навіть якщо вони дбайливо загорнуті у харчову плівку, – пояснює Єріна.
Черешня, яку так люблять дітлахи, і яка коштує цього року великих грошей, теж часто обробляється пестицидами, і їхня концентрація може значно перевищувати норму.
Проте, за вмістом пестицидів, черешню перевершує полуниця.
Пестициди здатні викликати не тільки алергічні реакції, а й різні аутоімунні захворювання.
На жаль, як по-іншому захистити кісточкові і ягоди від шкідників, ще не придумали.
Так що ж, відмовляти собі в цих смачних сезонних дарах природи?
– Зазвичай, щоб убезпечити себе варто суворо дотримуватися кількох правил, особисто я сформулювала п’ять, – запевняє лікарка.
Перше. Ретельно мийте водою ягоди і фрукти перед вживанням.
Друге. Перед тим, як запропонувати їх дітям, потримайте фрукти і ягоди у холодній чистій воді 20-30 хв.
Третє. Не їжте і не пробуйте немиті ягоди чи кісточкові на ринку.
Четверте. Намагайтеся вибирати плоди середнього розміру.
П’яте. Дивіться на зовнішній вигляд фруктів та ягід – якщо з-під шкірки просвічуються коричневі або сіруваті плями – не купуйте. Це може свідчити про те, що плід чимось обприскували або він пошкоджений.
Ну, і насамкінець, універсальне, але неймовірно дієве правило – мийте руки з милом перед їжею.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-22 12:44:55